Γυναίκα

Οι αντικαρκινικές θεραπείες στον μαστό επιβαρύνουν την καρδιά

Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού ενδεχομένως να είναι επιβαρυντικές για την καρδιά, αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation συνοψίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τις αντικαρκινικές θεραπείες ειδικά για την καρδιά και παρέχοντας συμβουλές σε γυναίκες και γιατρούς.

«Το ζητούμενο δεν είναι να τρομάξουμε τις γυναίκες και να μην κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού», εξηγεί η Δρ Λαχμι Μεχτα, συγγραφέας της έκθεσης και διευθύνουσα του Προγράμματος Γυναικείας Καρδιαγγειακής Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Και συμπληρώνει ότι, να αναρωτηθούν οι γυναίκες ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν στον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να επιλέξουν την βέλτιστη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

«Και φυσικά να λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “ποιες είναι οι παρενέργειες;” και “αν υπάρχουν κίνδυνοι για την καρδιά, πως θα τεθούν υπό έλεγχο;”», λέει η Δρ Μεχτα.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Στέινγκαρτ, επικεφαλής Καρδιολογίας στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, ξεκαθαρίζει ότι ευθύς εξ αρχής οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση της καρδιαγγειακής τους υγείας και ο θεράπων ιατρός να προσπαθεί να εντοπίσει τυχόν παράγοντες κινδύνου ώστε να τους θέσει υπό έλεγχο.

Σε ότι αφορά τη χημειοθεραπεία, οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην καρδιά συνήθως εμφανίζονται μεσοπρόθεσμα και μάλιστα κατά τη διάρκεια της αγωγής. Οι ανθρακυκλίνες για παράδειγμα, όπως η δοξορουμπικίνη, είναι φάρμακα που μπορούν να κάνουν κακό στα καρδιομυϊκά κύτταρα, συντελώντας πολλές φορές σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

«Καρδιακή ανεπάρκεια είναι δυνατόν προκαλέσουν και τα φάρμακα που στοχεύουν το γονίδιο HER2, όπως η τραστουζουμάμπη, αν και η βλάβη είναι αναστρέψιμη», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι γυναίκες λοιπόν που παίρνουν τέτοια φάρμακα θα πρέπει να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της αγωγής, και ακόμα κι αν εντοπίζονται προβλήματα, η αντικαρκινική θεραπεία να συνεχίζεται εφόσον αυτό είναι εφικτό.

«Βασικά καρδιολογικά φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και οι αναστολείς ACE, μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία των γυναικών που εκδηλώνουν παρενέργειες λόγω της αντικαρκινικής αγωγής», υπογραμμίζεται από τους ειδικούς και προστίθεται ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την θεραπεία για να δουν αν αναστρέφονται οι επιπλοκές, ενώ πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ενδεχόμενο αλλαγών στο πλάνο της αντικαρκινικής θεραπείας».

Ο Δρ Στέινγκαρτ σημειώνει ότι, σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι είναι μικροί και εξαρτώνται από τους ατομικούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου κάθε γυναίκες, όπως η ηλικία, η υπέρταση και το κάπνισμα.

«Αν μια γυναίκα έχει ήδη καρδιακή νόσο όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ο καρδιολόγος της πρέπει να την ενημερώσει για τον επιπλέον κίνδυνο που συνεπάγεται η αντικαρκινική αγωγή», λέει ο Δρ Στέινγκαρτ.

Η Δρ Μεχτα συμπληρώνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν καρδιακά συμπτώματα, όπως δύσπνοια και στηθάγχη, αφού κάποιες εξ αυτών μπορεί να σχετίζονται ή όχι με την αντικαρκινική θεραπεία και η αξιολόγηση τους είναι αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια και μετά την θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ώστε να μην επιδεινώνονται οι παράγοντες καρδιακού κινδύνου.

Πηγή: health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα