Αντιμέτωπη με ανταρσία μέσα στο κόμμα της η Τερέζα Μέι – Πιθανή μια πρόταση μομφής

Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως εγείρουν αύριο ζήτημα εμπιστοσύνης για τη θέση της ως πρωθυπουργού, μετέδωσε πριν από λίγο το BΒC, επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στελέχη αυτά είναι τόσο εξοργισμένα με το προσχέδιο τηw Μέι για το διαζύγιο με την ΕΕ που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, η οποία είναι αρμόδια για τη εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Τις πληροφορίες του BBC φαίνεται να επιβεβαιώνει δήλωση του βουλευτή των Τόρις Κονορ Μπερνς που μιλάει ουσιαστικά για «αλλαγή πρωθυπουργού όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική».

Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε ότι η Τερέζα Μέι θα προβεί σε μια σύντομη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου που εξετάζει το σχέδιο συμφωνίας Brexit.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ «η πρωθυπουργός θα κάνει μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο» και ότι «δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ».
«Μεγάλη οργή»
To υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε στις  4.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, πυροδοτώντας σενάρια ότι η Μέι ίσως δεν καταφέρει   να πείσει  την πλειονότητα των υπουργών ότι το προσχέδιο της εξόδου μπορεί να φτάσει με αξιώσεις υπερψήφισης στη Βουλή.
«Κορυφαίος Τόρι μου είπε ότι η οργή των υποστηρικτών του Brexit είναι τόσο μεγάλη που δείχνει πιθανό να υπάρξει ζήτημα ψήφου μη εμπιστοσύνης αύριο», μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του ΒΒC Laura Kuenssberg, σημειώνοντας ότι ήδη μαζεύονται επί τούτου υπογραφές.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να χαιρετίσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
Η διαδικασία για την πρόταση μομφής
Για να τεθεί θέμα ηγεσίας, απαιτείται  το 15% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος να υπογράψει σχετική επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή.
Δεδομένου ότι οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, ο αριθμός των «ανταρτών» που θα πρέπει να συγκεντρωθεί είναι 48.
Πηγή: kathimerini.gr