Κόσμος

Αντιμέτωπος με «ανταρσία» των Ρεπουμπλικανών ο Τραμπ για το Obamacare

Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη για να καταργήσει τον νόμο για την καθολική ασφάλιση, τον γνωστό Obamacare, και να τον αντικαταστήσει με τη δική του πρόταση. Βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας ντροπιαστικής ήττας στην ψηφοφορία που επίκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η μεταρρύθμιση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της υγείας και της ασφαλιστικής κάλυψης, που παρουσιάστηκε ακριβώς πριν από επτά χρόνια, έχει μπει εξ αρχής στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έκτοτε το κόμμα υποσχόταν ότι θα καταργήσει τον νόμο μόλις αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Η δέσμευση αυτή όμως φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί απ’ όσο προέβλεπαν ο Τραμπ και τα στελέχη του επιτελείου του.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από τους Δημοκρατικούς, που πάντως μειοψηφούν στη Βουλή. Το πρόβλημα για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι ότι διαφωνούν και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, τόσο μετριοπαθείς όσο και υπερσυντηρητικοί, με τους οποίους τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση και το κόμμα βρίσκονται νυχθημερόν σε διαπραγματεύσεις.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ακριβής ώρα που θα ξεκινήσει. Ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι και το γεγονός ότι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι αργά το πρωί (τοπική ώρα).

Για τους μετριοπαθείς, η κατάργηση του Obamacare θα ήταν απαράδεκτη αν οδηγούσε σε αύξηση του κόστους περίθαλψης και στην απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης για εκατομμύρια ανθρώπους -και αυτές θα ήταν οι συνέπειες από την εφαρμογή του νομοσχεδίου του Τραμπ, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα αυτόν.

Για τους υπερσυντηρητικούς της αποκαλούμενης ομάδας Freedom Caucus, το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές διότι δεν αποδεσμεύει πλήρως το δημόσιο από μία αγορά που, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να είναι εντελώς ιδιωτική, χωρίς καμία παρέμβαση από το ομοσπονδιακό κράτος.

«Εξακολουθώ να διαφωνώ με το νομοσχέδιο» δήλωσε το πρωί ο Τόμας Μάσι, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Κεντάκι. «Είναι χειρότερος από το Obamacare. Η βασική μου αντίρρηση είναι ότι δεν θα μειώσει το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης ή της περίθαλψης» εξήγησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Η ψηφοφορία θα αποτύχει» ανέφερε επίσης Ρεπουμπλικανός Μάικ Λι.

Ο Τσάρλι Ντεντ, ο επικεφαλής της ομάδας των μετριοπαθών, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το πρωί τη σιωπή του και προειδοποίησε τους βουλευτές για τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει η μεταρρύθμιση αυτή για τους Αμερικανούς. «Ανέκαθεν έλεγα ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε με θεμέλιο αυτόν τον νόμο. Θα υπάρχει πάντα δουλειά να κάνουμε για να μειωθεί το κόστος, να σταθεροποιηθεί η αγορά, να βελτιώσουμε την ποιότητα [της περίθαλψης] και να βοηθήσουμε εκατομμύρια Αμερικανών που παραμένουν ανασφάλιστοι. Αλλά θα πρέπει να εκκινούμε πάντα από ένα αξίωμα: κάθε αλλαγή στο σύστημα υγείας θα πρέπει να το καθιστά καλύτερο, όχι χειρότερο για τους Αμερικανούς εργαζομένους» τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας» υπενθύμισε, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ωφελήθηκαν από τον νόμο του. «Η διαπίστωση είναι σαφής: ο Νόμος περί Προσιτής Υγειονομικής Φροντίδας (ACA, η επίσημη ονομασία του Obamacare), κατέστησε την Αμερική ισχυρότερη» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα