Εκπαίδευση

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Γαβρόγλου για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ακούστε το άρθρο

Τα “ξίφη” τους για τη λειτουργία και τον χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διασταύρωσαν στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» το νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θυσιάζει στο «βωμό του λαϊκισμού» το όραμα για ένα πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης έρευνας. «Υπονομεύετε με το νομοθέτημα μια ιδέα που ενώ επί της αρχής είναι σωστή αλλά υλοποιείται με τελείως λανθασμένο τρόπο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι κάνει μια ωραία εξαγγελία σε «τοπικό ακροατ`ήριο».

Ανέφερε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα πρέπει να εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την προώθηση των εφαρμοσμένων επιστημών και να αποτελέσει ένα «πρότυπο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι οι σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα πρέπει να έχουν « αποκλειστικό προσανατολισμό στη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας».

Γαβρόγλου: Ταξική η προσέγγιση Μητσοτάκη

Απαντώντας ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «ταξική» την προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη και του καταλόγισε ότι με τις θέσεις αυτές ουσιαστικά ξεκαθάρισε τι εννοεί η ΝΔ ως αναβάθμιση των ΤΕΙ. Σημείωσε, ακόμη, ότι η διάκριση μεταξύ θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης ανήκει στις λογικές του 1930, του 1950 και του 1970 και έχει τελειώσει προ πολλού. «Τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών σε όλο τον κόσμο δίνουν επαγγελματικά πτυχία και όχι κανονικά» είπε και συμπλήρωσε: «αυτό λέγεται ταξική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα