Ηλεία

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις για την προστασία των παρόχθιων καλλιεργειών από τον «φουσκωμένο» Αλφειό

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους ξεκίνησαν οι αντιπλημυρικές παρεμβάσεις στον Αλφειό, στο ύψος του κάμπου της Παπαδούς.

Από χθες έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος στο σημείο, προκειμένου να  ξεκινήσει το έργο που έχει προγραμματίσει η περιφέρεια, με σκοπό να προστατευθούν και οι παρόχθιες περιοχές πάνω από τα εκτελούμενα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό και να μην τεθούν σε κίνδυνο οι καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής.

Στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΤΚ Πλουτοχωρίου, Μιχάλης Πυρλής, ο οποίος επέβλεψε τις εργασίες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη του έργου.

«Κάνουμε εργασίες γιατί το ποτάμι είχε κόψει τον δρόμο που πήγαινε μέσα στο αγρόκτημα ενός πολίτη και έκοβε τον κεντρικό δρόμο για τη Φρίξα. Τώρα κάνουμε μια παρέμβαση για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Όταν κατεβάζει απότομες βροχές, ξεχειλίζει και όπου βρίσκει ευαίσθητα σημεία κόβει και καταστρέφει», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Πυρλής.

Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πλουτοχωρίου, Μπάμπης Σπηλιόπουλος, επισήμανε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες και πρόσθεσε ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να μην κινδυνεύσουν τα αγροκτήματα.

Ηλεία: Φούσκωσε ξανά ο Αλφειός

«Όταν έχουμε πολλές βροχές, μαζεύονται πολλά νερά και βγαίνουν στα χωράφια και γίνονται πολλές κατολισθήσεις», ανέφερε ο κ.Σπηλιόπουλος.

Ικανοποίηση από δήμο και Περιφέρεια

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, στάθηκε στον δύσκολο χειμώνα που αντιμετωπίζει ο δήμος και εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την έναρξη ενός τόσο σημαντικού έργου, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τη ζημιά στις καλλιέργειες.

«Είναι το έργο στο οποίο έχει γίνει η εγκατάσταση του αναδόχου, πρόκειται για τον κΝικολετόπουλο, με προϋπολογισμό ένα εκατ. ευρώ και αφορά την παρέμβαση στα σημεία και στις δύο πλευρές του Αλφειού, από Καλυβάκια μέχρι γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια. Εκεί συμπεριλαμβάνονται όλα τα σημεία στα οποία έχουν υποστεί ζημιά. Μένουν εκτός μόνο οι ζημιές σε δύο σημεία ,στον Κάμπο της Παπαδούς με τα όρια Τρυπητής, όπου η υπηρεσία της Περιφέρειας και οι αιρετοί έχουν ενημερωθεί και ετοιμάζουν νέα παρέμβαση μετά το πέρας αυτής, να συνεχίσει ως συνέχεια αυτής», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μπαλιούκος, προσθέτοντας ότι είναι μια  σημαντική παρέμβαση που  θα δώσει λύση στα προβλήματα που επέφεραν πίεση  τα προηγούμενα χρόνια.

«Βεβαίως ο χειμώνας υπολείπεται ακόμα, είναι πίσω και θα μας πιέσει και φέτος. Είμαστε σε καλύτερο σημείο, έχουμε ανάδοχο, έχουμε μηχανήματα και χρήματα να κινηθούμε στα πλαίσια των δυνατότητων που ο καιρός θα μας επιτρέψει», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της παρέμβασης και το έμπρακτο ενδιαφέρον της Περιφέρειας παρά τη ζοφερή συγκυρία.

«Σε μια δύσκολη περίοδο, η Περιφέρεια με τους λίγους πόρους που διαθέτει, παρεμβαίνει για να προστατέψει τις περιουσίες των πολιτών και στο κομμάτι πάνω από το εκτελούμενο έργο των αντιπλημμυρικών ως τα όρια του Ερυμάνθου. Είναι σημαντικό το ότι ο εργολάβος εγκαθίσταται σε μια κρίσιμη περίοδο και μπορεί να βοηθήσει με άμεση παρέμβαση σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου», είπε ο κ.Γεωργιόπουλος.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα