Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αντιπρόεδρος του ΕΚ και πάλι ο Παπαδημούλης

Ακούστε το άρθρο

Με ευρεία πλειοψηφία (401 ψήφοι) ο Έλληνας ευρωβουλευτής εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία. Ένα πρώτο σχόλιο: «Νιώθω χαρούμενος φυσικά. Είμαι ο μόνος Έλληνας στο προεδρείο του ΕΚ, ο μόνος από την ευρωομάδα της Αριστεράς και επανεκλέχθηκα με ψήφο εμπιστοσύνης από το 60,5% του Κοινοβουλίου που σημαίνει ότι με ψήφισε ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Το θεωρώ αναγνώριση της δουλειάς που έκανα την προηγούμενη πενταετία ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μία βαριά ευθύνη να εκπροσωπήσω όσο πιο επάξια μπορώ πρώτον την Ελλάδα, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, την ευρωομάδα μου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και όλους αυτούς που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Συνολικά εκλέγονται 14 αντιπρόεδροι- μεταξύ αυτών η μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ που ήταν επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του SPD, καθώς και η Νίκολα Μπέερ, επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP). Οι αρμοδιότητες για τον Έλληνα ευρωβουλευτή δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά όπως επισημαίνει ο ίδιος «στην προηγούμενη θητεία είχα την αρμοδιότητα για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας, αναπλήρωνα τον πρόεδρο στις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με τα κοινοβούλια όλου του κόσμου, με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και μετείχα επίσης στην στρατηγική επικοινωνίας και προβολής του δημόσιου έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε μία πρώτη συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον κ. Σασόλι, μου πρότεινε να κρατήσω τις ίδιες αρμοδιότητες. Εκκρεμεί φυσικά η τυπική διαδικασία, αλλά θα είμαι χαρούμενος αν συνεχίσω να δουλεύω στους ίδιους τομείς».

«Να αναζητηθούν συναινέσεις»

Η θητεία του νέου Ευρωκοινοβουλίου αρχίζει με …οπισθοδρόμηση: ο τελευταίος συμβιβασμός των Βρυξελλών για τους νέους επικεφαλής στην Κομισιόν και άλλα θεσμικά όργανα ακυρώνει την αρχή των κορυφαίων υποψηφίων (Spitzenkandidaten) που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία το 2014 με αποτέλεσμα, τότε, την εκλογή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι έγινε «ένα βήμα πίσω», αλλά υποστηρίζει ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει σε όσους είχαν προτείνει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για κορυφαίο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Την προηγούμενη φορά ο κ.Γιούνκερ έγινε πρόεδρος της Κομισιόν γιατί πολύ απλά τον ήθελαν και τον πρότειναν και όλοι οι ανθυποψήφιοί του, δηλαδή ο Σουλτς, η Σκα Κέλερ, ο Φερχόφσταντ και ο Τσίπρας» λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή τη φορά κανείς δεν ήθελε τον Μάνφρεντ Βέμπερ γιατί θεωρούσαν ότι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, δεν μπορούσε να αποτελεί το σημείο σύνθεσης. Άρα νομίζω ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη διαδικασία πρέπει και τα ευρωπαϊκά κόμματα να κάνουν βήματα προς την αναζήτηση συναινέσεων».

Ωστόσο, ούτε η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς, την οποίο στήριξαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχε αίσιο τέλος. Μήπως λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα; «Νομίζω ότι εκεί μετά ανακατεύτηκαν τα κομματικά γόητρα» λέει ο ‘Ελληνας αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο κ.Τίμερμανς που είχε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση στο πρόσωπό του – τον υποστήριζαν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- πλήρωσε τη νύφη…»

Διευρύνεται η «Προοδευτική Συμμαχία»

Τα προηγούμενα χρόνια ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε προωθήσει την αποκαλούμενη «Προοδευτική Συμμαχία» στο Στρασβούργο- και όχι μόνο. Ήταν μία προσπάθεια σύγκλισης με ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών. Θα συνεχιστεί το εγχείρημα; «Φυσικά θα συνεχίσω να πρωταγωνιστώ σε αυτή την προσπάθεια» λέει ο ίδιος. «Έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί ευρωβουλευτές και από τις τρεις πολιτικές οικογένειες- την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους- που είναι διατεθειμένοι να κάνουμε μία επανεκκίνηση, με νέο αίμα, της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και τώρα που η Προοδευτική Συμμαχία έχει γίνει και στρατηγική επιλογή για το κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, ένας λόγος παραπάνω αυτό που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη να το συνεχίσουμε, να το εμβαθύνουμε, να το διευρύνουμε».

via 

Όλη η επικαιρότητα