Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας

9ad397fbf701af196d65f45f1c0b29e7_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αντίδραση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και παρά τις προφανείς οικονομικές δυσκολίες σε συνδυασμό με το προσφυγικό πρόβλημα, το έργο της αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό, βρίσκεται κυριολεκτικά στην τελική του φάση.

Πριν από το τέλος Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης της έκτασης του Ελληνικού, που υπεγράφη μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και LamdaDevelopment στις 14 Νοεμβρίου 2014. Τον συντονισμό όλων των λεπτών χειρισμών, των συμβιβασμών αλλά και των αναγκαίων παρεμβάσεων έχει αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα παραδώσει το έργο στον πρωθυπουργό, που του το ανέθεσε προσωπικά.

Για να ανάψει το «πράσινο φως» και να πιάσουν δουλειά περίπου 10.000 εργαζόμενοι, έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η μετακίνηση εκτός της έκτασης όλων των φορέων που φιλοξενούνται στο Ελληνικό, η έκδοση όλων των σχετικών (πολεοδομικών, περιβαλλοντικών κ.λπ.) αδειών και, στο τέλος, να κυρωθεί η σύμβαση από την ελληνική Βουλή. Η επικύρωση από τη Βουλή αναμένεται στα τέλη Ιουνίου και περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Το έργο του Αλέκου Φλαμπουράρη περιελάμβανε τον συντονισμό πολλών υπουργείων, του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικόν ΑΕ και, φυσικά,της επενδυτικής κοινοπραξίας. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη ενός τεράστιου μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, 2.000.000 τ.μ., που θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη-Ελληνικό με τη θάλασσα, παρέχοντας στους κάτοικους των γειτονικών Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας εύκολη πρόσβαση στο πάρκο.

Χώρος περιπάτου και αναψυχής

Οι παλιοί διάδρομοι τροχοδρόμησης-απογείωσης-προσγείωσης του πρώην αεροδρομίου θα μετατραπούν σε χώρους περιπάτου και αναψυχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου μέσω της πραγματοποίησης σημαντικών λιμενικών έργων για τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους 1 χλμ., που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας τοπόσημο, ένα ενυδρείο.

Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (ξενοδοχειακών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων), καθώς και πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων.

Θα ανεγερθεί ένας πύργος κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, που θα αποτελέσει σημείο προορισμού (landmarkdestination) και τοπόσημο του παράκτιου μετώπου. Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπλαση με πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης (μικρότερος του 0,5), συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30% και εισφορά σε γη. Μια πολεοδόμηση, δηλαδή, πολύ πιο ήπια όχι μόνο από τη συνηθισμένη στους όμορους δήμους και στην Αττική, αλλά σύμφωνα με τα καλύτερα πρότυπα παγκοσμίως.

Από τα μεγαλύτερα στον κόσμο

Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού (2.000 στρέμματα) θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου, μοναδικό λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα, μεγαλύτερο από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου (1.420 στρέμματα) και σημαντικά μεγαλύτερο από άλλα ελληνικά πάρκα όπως, για παράδειγμα, ο Εθνικός Κήπος (160 στρέμματα), το Πεδίον του Άρεως (270 στρέμματα), το Κτήμα Συγγρού (950 στρέμματα) και το Πάρκο Τρίτση (1.000 στρέμματα).

Το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 7 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει επτά ζώνες δόμησης στην περιφέρεια του ακινήτου, όπου θα κατασκευαστούν επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα. Προβλέπονται ποικίλες νέες χρήσεις, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνούς εμβέλειας ιδρύματα υγείας και έρευνας, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο, στοχεύοντας στην ανάδειξη του έργου ως προορισμό εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Θα συμπεριληφθούν χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Κανό-Καγιάκ) καθώς και οικιστικές αναπτύξεις.

πηγή: Παρασκήνιο

Όλη η επικαιρότητα