Κύπρος

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11

Ακούστε το άρθρο

Προς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11.

Όπως αναφέρει Ο Φιλελεύθερος, το πρωί της Παρασκευής το σεισμογραφικό έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφικά στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την Μόρφου.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχε κατεύθυνση προς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL.

Το Μπαρμπαρός πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ν. μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το «6», εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή, νωρίς το απόγευμα σήμερα.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση, ενώ το Μπαρμπαρός, στα ναυσιπλοϊκά του δεδομένα μεταδίδει ως προορισμό του την θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο μεταξύ, κανονικά και με βάση τον προγραμματισμό συνεχίζονται οι εργασίες στο γεωτρύπανο West Capella.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης που προβλέπεται ξεκινήσει αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ σήμερα.

Χριστοδουλίδης: Σοβαρότητα και ψυχραιμία

Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε ερώτηση για το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», απάντησε πως δεν φαίνεται να κατευθύνεται τελικά στον κόλπο της Μόρφου, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις ενέργειες του πλοίου.

Όλη η επικαιρότητα