Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα στη Συρία

Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων της χώρας εναντίον της Συρίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει και το ενδεχόμενο στρατιωτικής ρήξης με τη Ρωσία επανέρχεται στη διεθνή σκηνή. Την πρόθεσή του κοινοποίησε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί (οι αμερικανικοί πύραυλοι) έρχονται και θα είναι όμορφοι, καινούργιοι και έξυπνοι», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Το μήνυμα Τραμπ ήταν απάντηση σε προηγούμενες δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασίπκιν. Μιλώντας σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ζασίπκιν απείλησε τις ΗΠΑ ότι, αν τεθούν σε κίνδυνο τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Συρία, «τότε οι πύραυλοι θα καταρριφθούν, θα πληγούν δε και οι βάσεις εκτόξευσής τους».

Χθες αναχώρησε για την περιοχή το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» με την αρμάδα του, αλλά δεν αναμένεται να φτάσει σε απόσταση βολής πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση, κάλεσε χθες τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο», αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού με φόντο την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

«Ο ένας λέει “διαθέτω καλύτερους πυραύλους”, ο άλλος απαντάει “όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!” (…) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δηκτικές αυτές δηλώσεις έγιναν ενώ η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο ζενίθ τις τελευταίες ημέρες μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, μια επίθεση για την οποία πολλές χώρες της Δύσης επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Μόσχα.

«Αυτές τις ημέρες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη» σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

«Να όμως που, τί κάνουν; Εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές με πολλαπλά tweets».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, παρά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει.

Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση κι αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στο twitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στο μεταξύ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η Μέι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχει λάβει τελική απόφαση κατά πόσον η Βρετανία θα συμμετέχει σε επιδρομές των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε απάντηση της φερόμενης χημικής επίθεσης στη Συρία, αλλά θέλει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα, τόνισε η εφημερίδα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ανέφεραν ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Η θέση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επέλεξε να μην κάνει υποθετικές προβλέψεις αναφορικά με τα ενδεχόμενα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας.

«Ας μην προσανατολιζόμαστε σε δημοσιεύματα εφημερίδων, πολύ περισσότερο που επικαλούνται εφήμερες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ μια αντικειμενικής έρευνας όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Συρία δήθεν διαθέτει χημικά όπλα και δεν συμφωνεί με την εκδοχή που παρουσιάζουν μια σειρά δυτικών χωρών.

«Δεν συμφωνούμε με τέτοιες δηλώσεις. Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές, αναφορικά με κάποιες τερατώδεις συνέπειες από την χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια πιθανή αμερικανική επίθεση στην Συρία, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες. «Θέλω να ελπίζω ότι όλες οι χώρες θα αποφύγουν πρωτοβουλίες οι οποίες πρώτον, στην πραγματικότητα με τίποτα δεν δικαιολογούνται και δεύτερον μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ούτως ή άλλως την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», κατέληξε.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.

Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα