Αγροτικά

Με αντοχές η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι 3.70 στη Μεσσηνία

Ακούστε το άρθρο

Αξιοσημείωτη αντοχή επιδεικνύουν οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις κύριες παραγωγικές ζώνες της χώρας. Το γεγονός αποδίδεται εν πολλοίς στη μειωμένη προσφορά εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών που κρατούν γι’ αργότερα το εναπομείναν και σαφώς λιγότερο σε σχέση με πέρσι προϊόν, με την προσμονή να εξασφαλίσουν, ει δυνατόν, υψηλότερες τιμές αργότερα, ώστε να καλύψουν τους αυξημένους φόρους και τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Μπίκα στην εφημερίδα Agrenda.
Από την άλλη, δε λείπουν ιδιώτες τυποποιητές, που κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «αν διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές, ενδέχεται να παρουσιαστούν φαινόμενα αντικατάστασης του ελαιολάδου από ράφια του εξωτερικού, με έλαια σαφώς υποδεέστερα ποιοτικά και φθηνότερα, όπως το ηλιέλαιο, το βαμβακέλαιο».

Μέχρι 3,70 ευρώ στη Μεσσηνία
Στα επίπεδα των 3,70 ευρώ για ελαιόλαδα μέχρι πέντε γραμμές, κυμαίνεται η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο, στο Νομό Μεσσηνίας, με το ΠΟΠ προϊόν να «πριμοδοτείται» με 10 λεπτά στην τιμή αυτή, επιπλέον.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι αγρότες κρατούν τις σαφώς μειωμένες (λόγω δάκου) ποσότητες που διαθέτουν, ώστε να πουλήσουν αργότερα, υψηλότερα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στα δέντρα, όπως και οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, εν όψει της επικείμενης ανθοφορίας, τον Απρίλιο.

Παραμένουν ψηλά οι τιμές σε ισπανική και ιταλική αγορά
Σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία. Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα η μέση τιμή για το ιταλικό έξτρα παρθένο ήταν στα 5,99 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Ismea. Στην Ισπανία, σύμφωνα με το έγκυρο PoolRed, η μέση τιμή βρίσκεται στα 3,83 ευρώ το κιλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και πάνω από ένα μήνα η μέση τιμή για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κινείται γύρω από τα 3,80 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν συμπεριέλαβε στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της το ελαιόλαδο. Το 2016/2017 η παραγωγή ελαιολάδου ήταν μειωμένη κατά 13% από το μ.ο. της Ε.Ε. Επιπλέον, οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 30% από το μ.ο. της τελευταίας 5ετίας και, μάλιστα, η Κομισιόν αναμένει ότι θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά ή και θα κινηθούν υψηλότερα, το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα