Ελλάδα

Ανυποχώρητη η ΠΟΕ-ΟΤΑ – Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους

skoypidia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υποχωρεί, οι δήμαρχοι προσπαθούν να βρουν λύση “για όλους” και η κυβέρνηση διώχνει το “ποτήριο τούτο”.

Αυτή είναι η εικόνα αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου κι ενώ η δυσοσμία αυξάνεται από τους “λόφους” σκουπιδιών μέσα στον καύσωνα.

Σήμερα Δευτέρα, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στις 10 το πρωί  από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και στις 12.30 θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία θα κατατεθεί νέα πρόταση εκ μέρους των εργαζομένων.

Πάντως, το μέλλον παραμένει αβέβαιο και μέχρι να εξευρεθεί λύση οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων προχωρούν στις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα υπάρχει στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας με παράλληλη πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπου έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Νομικοί κύκλοι των εργαζομένων, σχολιάζοντας τη ρύθμιση Σκουρλέτη, έκαναν λόγο για «πανελλήνια πρωτοτυπία».

“Φοβάμαι ότι το υπουργείο εμφανώς αιφνιδιασμένο από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από την απόλυτα δικαιολογημένη οργή των ενδιαφερομένων και των συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων τους, επιλέγει πάλι μια υβριδική ρύθμιση με την πανελλήνια πρωτοτυπία της κατάρτισης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους από τους υπό απόλυση συμβασιούχους πριν από τη διενέργεια προκηρύξεων και πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που το ίδιο προκάλεσε με τις επιλογές του” σχολιάζει στην εφημερίδα Νέα ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου και εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης.

“Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει τα έγγραφά του σε αυτό τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μία μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους” ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το ΑΣΕΠ είναι το μόνο που δεν δύναται να ορίσει αυξημένη μοριοδότηση σε κάποια προκήρυξη.

Ψάχνουν για καθαρές πόλεις οι δήμαρχοι

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την απόφαση του για την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ήταν οξύτατη, καθώς καταγγέλθηκε ότι “μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου.” Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, ενώ πολιτικές παρατάξεις αναφέρουν πως ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων.

Μιλώτας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκπρόσωπος των εργαζομένων ξεκαθάρισε πως μία τέτοια προσπάθεια θα τους βρει απέναντι.

Στο πλευρό των συμβασιούχων  τάσσεται και η ΚΕΔΚΕ η οποία όμως συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει την τελική της στάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη οι δήμαρχοι αξιώνουν λύση “που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα θα συμβάλει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις μας”.

Ο κ. Πατούλης, αφού υποστηρίζει ότι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί «δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους», αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην αυριανή, έκτακτη συνεδρίασή του, θα αποφασίσει «υπεύθυνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι δήμοι».

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα