Αγροτικά

Ανυπολόγιστες ζημιές από την κακοκαιρία στο Περιστέρι Αμαλιάδας

peristeri-9.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ανυπολόγιστη καταστροφή για τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Περιστερίου του δήμου Ήλιδας, μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι αγρότες της περιοχής μετρούν πληγές και προσπαθούν να περισώσουν ότι απέμεινε, ενώ παράλληλα καλούν την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό τους, αφού χάθηκαν όλα μέσα σε μια στιγμή.

Το μεσημέρι της 2ας Σεπτεμβρίου 2016 θα το θυμούνται για χρόνια οι κάτοικοι του χωριού, αφού σύμφωνα και με τους μεγαλύτερους δεν είχε καταγραφεί κάτι ανάλογο στην περιοχή τέτοια χρονική περίοδο.

Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά, οι ουρανοί άνοιξαν και η ισχυρή βροχόπτωση που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους άρχισε να σαρώνει τα πάντα. Το ‘κερασάκι’ στην τούρτα ήταν η χαλαζόπτωση που ακολούθησε, με το χαλάζι να μαστιγώνει τις καλλιέργειες.

Σε λίγα λεπτά

Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να πλημμυρίσουν τα πάντα και οι κάτοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς έβλεπαν το βιος τους να καταστρέφεται αλλά οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Η ζημιά στους σταφιδοπαραγωγούς είναι ανυπολόγιστη, αφού 200 τόνοι σταφίδας που βρίσκονταν στα αλώνια για αποξήρανση καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα νάιλον που ήταν σκεπασμένη ‘πέταξαν’ στον αέρα και η σταφίδα πλημμύρισε με τα νερά της βροχής. Χθες, οι παραγωγοί προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούσαν και ότι απέμεινε από καρπούς τους συγκέντρωσαν για το κρασί του σπιτιού τους, αφού για πώληση ούτε λόγος.

Ελιές και κηπευτικά έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή επίσης και όπως λένε οι κάτοικοι του Περιστερίου, δεν απέμεινε τίποτα στο χωριό τους από φυτικό κεφάλαιο.

Ο κ. Αλέξης Τσίγγανος έχασε 33 ετοιμόγεννες κατσίκες, αφού την ώρα της βροχόπτωσης φούσκωσε το ποτάμι και οι κατσίκες παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν, χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να μπορεί να κάνει το παραμικρό.

Από την ανεμοθύελλα, που παρέπεμπε σε ανεμοστρόβιλο, ξηλώθηκε μεγάλο τμήμα της στέγης του εργοστασίου με παλέτες του κ. Ηλία Αστερή, που βρίσκεται στον οικισμό ‘Αστερέϊκα’.

Οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο και οι κάτοικοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν πλέον τα χωράφια τους, ενώ τα γεφύρια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και θυμίζουν έχουν καταστεί άκρως επικίνδυνα.

Αυτοψία

Χθες το πρωί επισκέφθηκαν το χωριό οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, κ. Γιώργος Ζάρρας και κ. Παναγιώτης Μαυρίκος και είδαν από κοντά την καταστροφή, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των τμημάτων του αγροτικού δικτύου που είναι στην αρμοδιότητά τους.

Το ‘παρών’ έδωσε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Μπράμο και με την κα Πανταζοπούλου από τον ΕΛΓΑ, η οποία θα επισκεφθεί την Τρίτη το πρωί την περιοχή, ενώ την Δευτέρα θα γίνει η αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας η Ομάδα Παραγωγών θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου θα τεθεί το θέμα, αφού σε ότι αφορά τη σταφίδα δεν είναι καλά τα νέα σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις και οι αγρότες παραπέμπονται στα ΠΣΕΑ.

Οι πληγέντες αυτό που ζητούν είναι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν, με δεδομένο μάλιστα ότι βρίσκονται ακόμη στο περίμενε για τις ζημιές που υπέστησαν από βροχή και χαλάζι στις αρχές Οκτωβρίου του 2015! 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)


Όλη η επικαιρότητα