Αοριστολογίες και ερωτηματικά για το νέο Ταμείο Μολυβιάτη

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι απαντήσεις που δίνονται από κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα υπόλοιπα του Ταμείου Μολυβιάτη σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: σε  καμία από τις έγγραφες απαντήσεις δεν αναγράφεται με σαφήνεια πόσα χρήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στον λογαριασμό.

Χθες απαντήθηκε η Αναφορά που είχε υποβάλει ο βουλευτής Ηλείας, Γιάννης Κουτσούκος, από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τις εκταμιεύσεις που έχουν γίνει αλλά και το ακριβές υπόλοιπο. Στην απάντηση που δόθηκε, αφενός αποκαλύπτεται η αδικία σε βάρος της Ηλείας αφετέρου δεν αναγράφεται το υπόλοιπο του ποσού…

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων, Παναγιώτης Κορκολής, στην Ηλεία έχουν διατεθεί περίπου 41 εκατ. ευρώ (31,2 από το υπουργείο Υποδομών και 9,5 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, από τα συνολικά 133 εκατ. ευρώ που έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο, είτε ως ΕΤΑΕΑ και Ταμείο Αρωγής.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το 2011, όταν και καταργήθηκε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), εντάχθηκαν 154 εκατ. ευρώ για υλοποίηση έργων, εκ των οποίων τα 100 στο υπουργείο Υποδομών, τα 26,7 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα 24 στην Περιφέρεια Πελ/σου και άλλα 7 στη Στερεά Ελλάδα.

Επί της ουσίας, όμως, δηλαδή για το πόσα χρήματα έχει μέσα τώρα ο λογαριασμός, απάντηση δεν δίνεται. Ίδια (μη) απάντηση έλαβε πριν από μερικούς μήνες και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν αναγραφόταν πουθενά το ακριβές ποσό που έχει απομείνει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο

Οικονομικών απάντησε ταχύτερα σε βουλευτή της Χ.Α. για το ίδιο ακριβώς θέμα, από ό,τι στον κ. Κουτσούκο, καθώς δέχθηκε ερώτηση στις 7 Δεκεμβρίου και έλαβε απάντηση μόλις έναν μήνα μετά. Ωστόσο, η απάντηση είναι μία από τα ίδια, αφού ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης έχει επισυνάψει ένα έγγραφο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα, στο οποίο απλώς περιγράφεται ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την κατανομή των πόρων και τις υλοποιούμενες δράσεις.

Ο κ.Κουτσούκος κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, με την οποία απευθύνει εκ νέου το ερώτημα για το υπόλοιπο του λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει η ανεξήγητη υπεκφυγή και ότι θα δοθεί μια σαφής απάντηση, για να μην υπάρχουν σκιες πάνω από τα χρήματα που συγκενρώθηκαν ως δωρεές λόγω της ηλειακής τραγωδίας του 2007.