Ελλάδα

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Η επιστολή της οικογένειας, τα sms & το τελευταίο μήνυμα

Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση απόγνωσης της οικογένειας του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που προήλθε με την συναίνεση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., πέρα από την μερική ψυχική αποφόρτιση των μελών της, τα οποία κάνουν ότι μπορούν για την αίσια έκβαση της υπόθεσης και απελευθέρωσης του δικού τους ανθρώπου αποσκοπεί και στην άσκηση πίεσης στην πλευρά των απαγωγέων.

Είναι η έσχατη διαπραγματευτική κίνηση να αποδεχθούν το μέρος των λύτρων που έχουν συγκεντρωθεί και κυρίως να στείλουν μια νέα απόδειξη ζωής του Μιχάλης Λεμπιδάκη από την τελευταία, πριν από 55 ημέρες, και μιας μηνυματικής επικοινωνίας που χρονολογείται πριν από 35 ημέρες, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Η ενέργεια της οικογένειας περιλαμβάνει τον κίνδυνο εκνευρισμού των δραστών και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου,  με έναν «βομβαρδισμό» δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, με ακαθόριστες συνέπειες, ωστόσο ήταν ένα ρίσκο που θα έπρεπε να πάρουν μέσα στο τέλμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κινούνταν σε αργούς και ψυχοφθόρους ρυθμούς.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τους πιο σκληρούς απαγωγείς που έχουν αντιμετωπίσει, και ενδεχομένως αυτή η στάση να έχει προέλθει από τα λάθη των «συναδέλφων» τους, που και οι ίδιοι δεν φαίνεται να έχουν αποφύγει. Οι απαγωγείς ζήτησαν αρχικά -περίπου στις 10 Απριλίου- από την οικογένεια 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό ήταν υπέρογκο, δεν υπήρχε, καθώς η οικογένεια έχει προβεί σε επενδύσεις, διατηρεί κτίρια και εργοστάσια σε διάφορες χώρες, όχι όμως και τέτοιο μέγεθος μετρητών.

Μετά από περίπου 4-5 επικοινωνίες των απαγωγέων με 2-3 διαδοχικά sms στο κινητό του αδερφού του ομήρου, υποχώρησαν στα 70 και στη συνέχεια στα 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά επανήλθαν στα 70, αρνούμενοι να κάνουν άλλες σημαντικές υποχωρήσεις, παρά το αντικειμενικό πρόβλημα ανυπαρξίας των χρημάτων και εκταμίευσης μετρητών λόγω των capital controls.

Ύστερα από 80 εφιαλτικές ημέρες η οικογένεια αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να ανακοινώσει ότι για 53 ολόκληρα 24ωρα δεν είχε κανένα σημάδι ζωής για τον άνθρωπό της. Οι δράστες έδειξαν από την αρχή ότι δεν βιάζονται και ότι επιζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ελλάδα (82 ημέρες), καθώς η προηγούμενη ήταν αυτή με θύμα τον επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα το 2001 που είχε διαρκέσει 68 ημέρες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή και ότι οι δράστες με τη στάση τους δείχνουν ότι είχαν οργανωθεί από πριν για το σενάριο μακράς απαγωγής, γνωρίζοντας ότι το ιλιγγιώδες ποσό που ζητάνε ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κρήτη παραμένει ολιγομελές κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα.

Οι επικοινωνίες με την οικογένεια γίνονταν μέσω sms από «πακιστανικά» τηλέφωνα (κινητά δηλωμένα σε ανθρώπους-«φαντάσματα») μίας χρήσης. Οι απαγωγείς έστελναν ένα μήνυμα και στη συνέχεια κατέστρεφαν τη συσκευή. Αρμόδιες πηγές τους περιγράφουν ως «διαβασμένους» και αποφασισμένους να μην επαναλάβουν λάθη που είχαν κάνει άλλοι απαγωγείς στο παρελθόν αφήνοντας πίσω τους ίχνη.

Το τελευταίο μήνυμα Λεμπιδάκη

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια της οικογένειας να διαπιστώσει ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ζωντανός ζητήθηκε τον Απρίλιο από τους δράστες ένα σημάδι ζωής. Αυτό δόθηκε με βίντεο στις 25 Απριλίου όταν σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την οικία της οικογένειας αφέθηκε ένα usb που περιείχε βίντεο με το θύμα και αναφορά σε θέμα επικαιρότητας, τις γαλλικές εκλογές, προκειμένου η οικογένεια να είναι σίγουρη ότι το υλικό δεν τραβήχτηκε σε παρελθόντα χρόνο. Αξιόπιστες πηγές προσθέτουν ότι ο επιχειρηματίας έλεγε στους ανθρώπους του να συνεργαστούν με τους δράστες για να λήξει η ομηρία. «… είμαι καλά , δώστε τους ότι ζητούν. Είδα χθες τις ειδήσεις ότι στις γαλλικές εκλογές βγήκε ο Μακρόν…» φέρεται να είπε ο Μ. Λεμπιδάκης.

Μια ακόμα επικοινωνία με sms

Kαι πάλι από «πακιστανικό» τηλέφωνο μίας χρήσης- στο οποίο έγραφαν ξανά το ποσό που ζητούν για να φύγει ζωντανός από τα χέρια τους ο επιχειρηματίας. Το μήνυμα αυτό ήταν και το τελευταίο που έλαβε η οικογένεια. Ακολούθησαν  πολλές εβδομάδες αγωνίας και απόγνωσης για την κρητική οικογένεια που πάντα φρόντιζε να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να μην προκαλεί. Τα όρια της ψυχικής αντοχής τους εξαντλήθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν μετά από υπερπροσπάθειες ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ξεπερνώντας σημαντικά εμπόδια (κανόνες των capital control, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κτλ). Στη λιτή ανακοίνωσή του περασμένου Σαββάτου αναφέρουν: «Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση».

Το χρονικό της απαγωγής 

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα. Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές της πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του, που αμέσως κάλεσε στο κινητό του 54χρονου. Το τηλέφωνο ήταν ακόμη ανοιχτό εκείνη την ώρα αλλά «σίγησε» λίγα λεπτά αργότερα. Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο  τον επιβίβασαν αρχικά  μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με τρίτο όχημα. Ακόμα και σήμερα οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κρατείται σε χώρο που βρίσκεται στην Κρήτη, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους απαγωγείς να τον μεταφέρουν μακριά από το νησί.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα