Οικονομία

Απαλλαγή εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα φέρνει με το νέο έτος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Μετά την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα, αλλά και την απαλλαγή εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή είναι μισθωτοί με μπλοκάκι, το υπουργείο Εργασίας προωθεί αλλαγές και στις αποδείξεις δαπάνης.

Στην πραγματικότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξηλώνει βήμα-βήμα το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος προέβλεπε εισφορές 20,2% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας για όσους χρησιμοποιούν τις αποδείξεις δαπάνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dimosio.gr το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, προωθεί την κατάργηση των εισφορών για όσους εισπράττουν έως 5.000 ευρώ με απόδειξη δαπάνης.

Έτσι, ένας εργαζόμενος που είχε έσοδα με απόδειξη δαπάνης 5.000 το 2019, όφειλε να καταβάλλει, ακόμα και αν είχε παράλληλη ασφάλιση, περίπου 1.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Με το νέο καθεστώς που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος απαλάσσεται από εισφορές.

Ωστόσο, μένει ακόμα νεφελώδες το τοπίο για όσους ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ έσοδα από αποδείξεις δαπάνης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σε αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων ενδέχεται να θεσπιστεί ειδική κλίμακα εισφορών.

Πηγή: dimosio.gr

Όλη η επικαιρότητα