Ηλεία

Απάντηση από τα υπ. Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης για το πιστοποιητικό μεταγραφής – Παράνομη κρίνεται η υποβολή του

Ακούστε το άρθρο

Παράδοση του εγγράφου που περιέχει την απάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντωνή προς ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το πιστοποιητικό μεταγραφής, πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην προϊσταμένη του Υποθηκοφηλακείου Πύργου και στο Κτηματολόγιο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας και η αναπληρώτρια γραμματέας του, Χρύσα Ζούπη.

Συγκεκριμένα, την ισχύ πιστοποιητικού μεταγραφής έχει και ένα συμβόλαιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται να υποβληθεί για την κατοχύρωση της κυριότητας ενός ακινήτου στη διαδικασία της κτηματογράφησής του από την ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε, όπως γίνεται γνωστό από το σχετικό έγγραφο που παρέδωσαν ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου στην προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου Πύργου. Αφορμή της αντίδρασης αυτής από τα μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, αποτέλεσε το γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε. ζητά ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της κυριότητας ενός ακινήτου ένα πιστοποιητικό μεταγραφής, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος 10€, που δεν είναι αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος για το θέμα που έχει τεθεί με το πιστοποιητικό μεταγραφής που ζητά η ανάδοχος εταιρεία από τους πολίτες και αφορά τις υπο κτηματογράφηση περιοχές του νομού, αφού το Εργατικό Κέντρο έλαβε την απάντηση που περίμενε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης και τους αρμόδιους υπουργούς τους  Γιώργο Σταθάκη και Σταύρο Κοντωνή αντίστοιχα. Στην απόφαση της αναδόχου εταιρείας να μη δέχεται το πιστοποιητικό μεταγραφής το οποίο συνοδεύει το συμβόλαιο, αλλά να τους ζητάει την υποβολή νέου που το κόστος του φτάνει τα 10€ για κάθε δικαίωμα τίτλου όσα και αν είναι αυτά, στάθηκε ο κ. Βένδρας αρκετά ενοχλημένος. «Δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το ποσό με βάση την απάντηση που λάβαμε και δεν είναι σωστό τώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να πληρώνει κάτι μη αναγκαίο. Δεν καταλαβαίνω τη λογική της αναδόχου εταιρείας και δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο, ούτε νόμιμο», συμπλήρωσε στο κλείσιμό του.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη, αναφέρθηκε στην επίσκεψή τους στο Υποθηκοφυλάκειο Πύργου προκειμένου να παραδώσουν στην προϊσταμένη έντυπο που απεστάλη από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. της Αθήνας, σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβληθεί από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου σχετικά με το πιστοποιητικό μεταγραφής και τη νομιμότητα ή την εγκυρότητα στις υπό κτηματογράφηση περιοχές του δήμου Πύργου, Ήλιδας και γενικότερα του νομού. Η κ. Ζούπη εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία, με την ανάδοχο εταιρεία να είναι υπεύθυνη παράδοσης εντύπου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι πολίτες. Γνωστοποίησε πως από τη στιγμή που πίσω στο συμβόλαιο καθενός υπάρχει υπογραφή και σφραγίδα του υποθηκοφύλακα, δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό αυτό, ενώ αναφέρθηκε και σε κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν παραπάνω.

Στη συνέχεια οι δυο τους κατευθύνθηκαν και στο Κτηματολόγιο Πύργου, προκειμένου να καταθέσουν και εκεί την καταγγελία αυτή που θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει η κτηματική υπηρεσία και ενημέρωσαν τον κόσμο για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσει από εδώ και πέρα.

Όλη η επικαιρότητα