Αγροτικά

Απάντηση-τσεκούρι για τους ανάπηρους αγρότες!

Ακούστε το άρθρο

Καταδικαστική για το εισόδημα των αγροτών που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας, Νίκο Νικολόπουλο, σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε στη Βουλή.

Ο κ. Αποστόλου επικαλείται τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ένας συνταξιούχος με αναπηρία 67% δεν μπορεί να θεωρείται επαγγελματίας αγρότης. Σύμφωνα με πληροφορίες, Το σκεπτικό της απόφασης εδράζεται στο ότι το εισόδημα δεν είναι κατά 35% αγροτικό, όπως ήταν η προηγούμενη διάταξη και δεν δαπανά το 30% το συνολικό ετήσιο χρόνου του στην αγροτική δραστηριότητα, ούτε είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ..

Η απόφαση αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βασίζεται κατά τον εισηγητή,  στο άρθρο 1, του νόμου 3874/2010 αλλά και στον ίδιο, όπως λέει τον ΟΓΑ:  «Συνεπώς εφόσον πρόκειται για συνταξιούχο του ΟΓΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67% και εφόσον διακόπτεται η συνταξιοδότησή του από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, δεν μπορεί αυτός να χαρακτηρισθεί ως επαγγελματίας αγρότης κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 1, του νόμου 3874/2010».

«Ποιος μπορεί να ζήσει μόνο με την αναπηρική σύνταξη;»

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», τονίζοντας ότι ουσιαστικά είναι μια μεθόδευση για να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι «κατ΄επάγγελμα αγρότες» και να περάσει η γη σε λίγα χέρια.

«Είναι δυνατόν να λένε στον αγρότη ότι πρέπει να ζήσει υποχρεωτικά με την αναπηρική σύνταξη των 400 ευρώ; Με αυτήν την απάντηση, γίνεται αντιληπτό ότι αν ένας αγρότης τραυματιστεί σοβαρά, θα πρέπει να μεταβιβάσει όλη του την περιουσία και όλα τα δικαιώματα, καθώς χάνει όλα τα ευεργήματα του κατ’ επάγγελμα αγρότη, τα οποία κερδίσαμε με αγώνες και κινητοποιήσεις. Δεν συμφωνούμε με αυτή τη γνωμοδότηση που προκύπτει από τη νομοθεσία και θα την αντιπαλέψουμε, διότι καταδικάζει κάθε συνταξιούχο του ΟΓΑ να μεταβιβάσει ή να πουλήσει τη γη του», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι οι συντάξεις αναπηρίας είναι προσωρινές.

«Αν έπειτα από δύο χρόνια το ποσοστό αναπηρίας μειωθεί από την επιτροπή και ο αγρότης κριθεί ικανός να εργαστεί ενώ έχει ήδη μεταβιβάσει τη γη του, τι θα κάνει; Πώς θα επιβιώσει μετά; Εμείς ζητάμε να μην καταργείται για κάθε αγρότη με αναπηρία η επαγγελματική του ιδιότητα. Δεν είναι ότι άλλαξε δουλειά. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν οι κατακτήσεις των κοινωνικών μας αγώνων», συμπλήρωσε ο  κ. Γιαννόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα