Ηλεία

Απεργία και διαμαρτυρία με πορεία στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στην εξαθλίωση τον εργατικό κόσμο και την παιδεία της χώρας, πραγματοποίησαν από κοινού χθες ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και Περιχώρων, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, έξω από το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου με αφορμή την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Με κεντρικό μήνυμά τους τη «συνέχιση των αγώνων για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών», τα μέλη και των 3 σωματείων τόνισαν την ανάγκη αγώνων για τη διεκδίκηση μεταξύ άλλων, αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Kατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα οργανικά κενά. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στους δήμους, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Διεκδικήσεις σε όσα στερήθηκαν

Το δικό τους μήνυμα για συνέχιση των δυναμικών αγώνων προκειμένου να λάβουν ξανά όσα δικαιωματικά τους ανήκουν, πέρασαν οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων. Αρχικά, το λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος του  Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιχώρων Πύργου και Περιχώρων Αθανάσιος Κατσίμπελης, που τόνισε πως ο αγώνας γίνεται για την ανάκτηση των δικαιωμάτων που ανέτρεψαν οι μνημονιακές περικοπές, αναφερόμενος και σε γεγονότα που δυσκολεύουν καθημερινά την κατάσταση. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, εστίασε στη μεταμνημονιακή περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι και το 2060 και έχει επιφέρει μειωμένες συντάξεις, απώλεια 13ου και 14ου μισθού, φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους και άλλα μέτρα, καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης που στοχεύουν στη μη αντίδραση του λαού. Ως λύση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων, είναι όπως πιστεύει η μαζική συσπείρωση και οι αγώνες ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, υποστήριξε πως υπάρχει συστηματική συνέχιση των μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό και αποδυναμώνουν τη χώρα, ενώ έκανε σημαντική αναφορά στους συνεχείς αγώνες του συλλόγου, από τους οποίους κατάφεραν να κερδίσουν ορισμένα εργασιακά δικαιώματα κατά καιρούς και τόνισε πως θα γίνουν πιο συντονισμένες προσπάθειες διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο. Τέλος, στους υπαίτιους της κατάστασης που έχει γονατίσει το λαό στάθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αλέκος Αρβανιτίδης, που στάθηκε στις χιλιάδες προσλήψεις που χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει, καθώς και στη σημασία των αγώνων των εργαζομένων για τους οποίους εξέφρασε την πεποίθηση πως στο τέλος θα είναι νικητές.

Η πορεία

Τις ομιλίες των εκπροσώπων των σωματείων ακολούθησε η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως οι οδοί Πατρών και Λετρίνων, όπου με πανό και συνθήματα μετέφεραν το αγωνιστικό μήνυμα και στον υπόλοιπο κόσμο, καταλήγοντας στο τέλος στην κεντρική πλατεία Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα