Αγροτικά

Απειλή για την παραγωγή κηπευτικών οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ

Ακούστε το άρθρο

Με τοποθέτησή του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών κηπευτικών «Φιλιατρών Γαία» κ. Γ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρεται στο ζήτημα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ που καλούνται πλέον να καταβάλουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Η αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών του αγρότη έτσι όπως τη νομοθέτησε η κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα».

Η αναλυτική τοποθέτηση του κ. Αλεξανδρόπουλου αναφέρει τα εξής:
Η αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών του αγρότη, έτσι όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα.

Η περιοχή των Φιλιατρών, το δεύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, το μέρος όπου οι αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια κηπευτικών και παράγουν προϊόντα 10 μήνες τον χρόνο,εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος τους σε χώρες της Ευρώπης αναμένεται να βιώσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι αγρότες παράγουν με παρά πολλές δυσκολίες ποιοτικά προϊόντα συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Τα μηνιαία ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που λαμβάνουν πλέον οι αγρότες, προβλέπουν εισφορές από 400 έως και 1.300 ευρώ το μήνα και αν πρόκειται για γυναίκα αγρότισσα, αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Αυτά σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού, την ετεροχρονισμένη ή και ακόμη μη πληρωμή από τους έμπορους, έχουν φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Αν αναλογιστούμε το μεγάλο κόστος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών (αγγουριού – ντομάτας) που ξεπερνούν τις 6.000 – 7.000 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς τις πάγιες εγκαταστάσεις και με έναν μέσoν όρο τα δέκα στρέμματα ανά παραγωγό μιλάμε για 60.000 – 70.000 έξοδα που το 50% τουλάχιστον, θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα με το φύτεμα της καλλιέργειας. Επίσης θα πρέπει να σκεφθούμε την αδυναμία του αγρότη να λάβει κάποιο δάνειο.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα αφήσει πολλά θερμοκήπια ακαλλιέργητα. Για παράδειγμα ένας παραγωγός με 50.000 καθαρό κέρδος θα κληθεί να πληρώσει 13.500 φόρο συν 100% προκαταβολή, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος. Έτσι φτάνει στις 30.000 ευρώ. Μαζί με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές φτάνει αισίως στις 41.000 ευρώ. Του μένουν δηλαδή 9.000 ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί αν έχει κάποιο δάνειο. Με ποια χρήματα θα μπορέσει να καλλιεργήσει ξανά την επόμενη χρόνια;

Άρα θα πάμε σε μια κατάσταση που οι πιο πολλοί παραγωγοί θα αδυνατούν να συνεχίσουν να παράγουν. Αυτά που έχουν υπολογίσει να εισπράξουν και σαν φόρο και σαν ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τελικά πολύ λιγότερα. Η έλλειψη προϊόντων θα οδηγήσει σε εισαγωγές από τρίτες χώρες αλλά και την Ε.Ε. με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία της χώρας και την απαξίωση του πρωτογενή τομέα .

Αυτοί που τα σχεδίασαν και τα εφάρμοσαν σίγουρα είναι παντελώς άσχετοι με την αγροτική παραγωγή. Η αγανάκτηση του αγρότη είναι δικαιολογημένη.

Όλη η επικαιρότητα