Ελλάδα

Απειλούν να κατεβάσουν ρολά οι Δήμοι, «βουνά» τα σκουπίδια

Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους. Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην βγάλει τα απορριμματοφόρα στους δρόμους έως ότου υπάρξει οριστική λύση για τους συμβασιούχους.

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει και τo πολιτικό θερμόμετρο, καθώς στο φλέγον ζήτημα παρενέβη η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους αποφάσισε σειρά δράσεων, όπως η συνέχιση του αποκλεισμού όλων των αμαξοστασίων των δήμων της χώρας, ο αποκλεισμός των Χ.Υ.Τ.Α. και η αποχή από κάθε είδους υπερωριακή απασχόληση.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο, τόσο στην Αθήνα όσο και στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην Πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τρίτη και Τετάρτη θα παραμείνουν σε αποκλεισμό όλα τα αμαξοστάσια, ενώ τα σωματεία μπορούν να διευρύνουν τους χώρους που θα είναι αποκλεισμένοι.

Την Πέμπτη αναμένεται να προκηρυχθεί νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική απεργία στους ΟΤΑ και ταυτόχρονα θα υπάρξει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αποφάσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ ελήφθησαν ομόφωνα.

Η στάση των Δήμων

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με βασικό ερώτημα το να κλείσουν οι δήμοι στην περίπτωση που δεν δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων και των ανταποδοτικών τελών. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδριασή του ΔΣ της ΚΕΔΕ και μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα αυτό. Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη εχτές.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει, ότι η αντιπροσωπεία της «ξεκαθάρισε πως για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, αλλά και για τη λύση που πρέπει να δοθεί, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «ο κ. Σκουρλέτης είναι αυτός που δημιούργησε, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προσδοκίες για τη μονιμοποίησή τους».

Η ΚΕΔΕ τονίζει ακόμη:

Ξεκαθαρίσαμε ότι περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει άμεσα μια νομικά άρτια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και προσθέτει: Ο κ. υπουργός δεσμεύθηκε ότι είναι υπόθεση μερικών 24ωρων η παρουσίαση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα. Την αναμένουμε.

Αιχμηρή παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε ανάρτηση στο Τwitter, μέσω της οποίας επιχείρησε τόσο να επισημάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, όσο όμως και να πάρει αποστάσεις από την τακτική και τις δράσεις των εργαζομένων και δη την απόφασή τους να μην μαζεύουν τα απορρίμματα.

“Ο κ. Τσίπρας, μαζί με όλους τους Έλληνες, εξαπάτησε και τους συμβασιούχους ΠΟΕ – ΟΤΑ. Αυτό δεν νομιμοποιεί το πνίξιμο της χώρας στα σκουπίδια” έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγή: THETOC

Όλη η επικαιρότητα