Αχαϊα Ελλάδα Ηλεία

Δυτική Ελλάδα: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, σε νομικό επίπεδο, φαίνεται πως θα έλθουν, το επόμενο διάστημα, οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και της Ηλείας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, που μέχρι σήμερα χρωστούν στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τους οποίους απασχολούν, μεγάλα ποσά δεδουλευμένων από προηγούμενους μήνες.

Τόσο στον Πύργο όσο και στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της προέδρου του Διαπεριφερειακού Συλλόγου Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Αγγελικής Μαντέλου, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τουλάχιστο έξι μήνες παρότι συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Η κ. Μαντέλου, σημείωσε επίσης ότι στον δήμο Πύργου, οι εργαζόμενοι, ύστερα από ενέργειες της τοπικής αρμόδιας υπηρεσίας αναμένεται πριν από το Πάσχα να λάβουν δύο μήνες δεδουλευμένα, ωστόσο για τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για το πότε οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, έστω κι ένα ποσό από όσα τους οφείλονται.

Όπως επεσήμανε η κ. Μαντέλου σε δηλώσεις της στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» υπάρχουν δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι πληρώνουν τους εργαζόμενους κανονικά ωστόσο σε ορισμένους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας της Ηλείας, οι εργαζόμενοι, τους τελευταίους έξι μήνες δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεκριμένα η κ. Μαντέλου, αναφέρει ότι:

«Υπάρχουν κάποιοι δήμοι – ένα μικρό μερίδιο δήμων ευτυχώς για τους εργαζόμενους – που ακολουθούν την παλιά τακτική να περιμένουν την χρηματοδότηση από το υπουργείο για να καταβάλλουν δεδουλευμένα. Στην Δυτική Ελλάδα έχουμε σε συγκεκριμένους δήμους πρόβλημα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι στον Νομό Ηλείας, οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στον δήμο Πύργου έχουμε τους εργαζόμενους να τους οφείλονται έξι μήνες. Τουλάχιστο εκεί πρόβλεψαν και έκαναν κάποιες ενέργειες και τα παιδιά αυτά θα πάρουν δύο μήνες οφειλόμενα πριν από το Πάσχα.

Και στην Αρχαία Ολυμπία οι εργαζόμενοι είναι έξι μήνες απλήρωτοι και ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν έστω κάποιο ποσό πριν από το Πάσχα. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Θα πρέπει να πράξουν τα νόμιμα οι δήμοι ειδάλλως θα πρέπει να βρεθούν απέναντι στις νομικές ευθύνες που έχουν. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι του Βοήθεια είναι όμηροι σε μια εργασιακή κατάσταση ανανεωμένων συμβάσεων. Δεν μπορούν να είναι και όμηροι στις διαθέσεις κάποιων δημοτικών αρχών. Θα ζητήσουμε νομικές ευθύνες από τους δήμους. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη ότι δεν καταβάλουν χρήματα τα οποία τα παίρνουν εξ’ ολοκλήρου από το υπουργείο».

Όλη η επικαιρότητα