Υγεία

Απλά πράγματα βοηθούν στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

apla_pragmata_voithoyn_stin_apokatastasi_meta_apo_egkefaliko_epeisodio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, η αποκατάσταση του ασθενούς μπορεί να επιταχυνθεί με απλές δραστηριότητες, όπως το να παίζει χαρτιά ή να προσπαθεί να πετάξει από απόσταση ένα μπαλάκι μέσα σε ένα καλάθι αχρήστων, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές αμφισβητώντας την αξία πιο περίπλοκων και δαπανηρών μεθόδων αποκατάστασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet Neurology, ερευνητές του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον νευρολόγο Γκουστάβο Σαπόσνικ, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε 14 ιατρικά κέντρα τεσσάρων χωρών, χωρίζοντας τυχαία τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία έπαιξε δέκα φορές επί μία ώρα κάθε φορά παιχνίδια σε παιχνιδομηχανή, ενώ η δεύτερη ομάδα αφιέρωσε τον ίδιο χρόνο σε χαρτιά και επιτραπέζια παιχνίδια.

Και οι δύο ομάδες έκαναν παράλληλα τη συνήθη φυσικοθεραπεία αποκατάστασης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, η δεύτερη ομάδα εμφάνισε βελτίωση 40%, έναντι 30% της πρώτης ομάδας, στην κινητικότητα. Από πλευράς δύναμης, δεξιότητας, ποιότητας ζωής και αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές δραστηριότητες, οι δύο ομάδες είχαν περίπου ίδιες επιδόσεις ή υπερτερούσε ελαφρά η δεύτερη.

«Σε όλους αρέσει η νέα τεχνολογία και έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερη από τις παλαιομοδίτικες στρατηγικές, όμως μερικές φορές αυτό δεν ισχύει. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε και να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την τεχνολογία» σημειώνει ο Δρ Σαπόσνικ.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ενθαρρυντικό νέο για τους περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι κάθε χρόνο εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα