«Από το 2007 μάθαμε και δεν ξεχνάμε»

Με κοινό στόχο την αποτελεσματική συνεργασία για μια επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο συναντήθηκαν χθες ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας της Πυροσβεστικής, Κων/νος Κυριακόπουλος, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλο, στο γραφείο του δεύτερου στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρών στην οποία ήταν ο διοικητής της ΠΥ Πύργου, Γ.Πετρούτσος, ο επιπυραγός Θεόδ. Φιλιππόπουλος και ο υποπυραγός Ανδρ. Στεργιόπουλος, συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εφικτή πρόληψη, αλλά και η προετοιμασία όσον αφορά την ετοιμότητα σε υποδομές και εξοπλισμό.

Ο .Κυριακόπουλος τόνισε ότι η υπηρεσία είναι έτοιμη, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών, καθότι ήδη έχουν εκδηλωθεί 70 πυρκαγιές που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

«Ο κ.Γεωργιόπουλος με διαβεβαίωσε ότι όλες οι τεχνικές υπηρεσίες που είναι στην αρμοδιότητά του, θα είναι έτοιμες για την αντιπυρική, κάποιες μάλιστα, όταν θα έχουμε δεύτερο στάδιο επικινδυνότητας, δηλαδή αέρα και πολύ χαμηλή υγρασία, θα είναι στον προαύλιο χώρο της ΠΥ Πύργου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εξέλιξης μιας δασικής πυρκαγιάς. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, αν και τα μέχρι τώρα καιρικά φαινόμενα έχουν να πουν το αντίθετο, πολλές πυρκαγιές, ο κόσμος εδώ έχει ολιγωρήσει όσον αφορά την εκδήλωσή του σε πρώτο στάδιο και έχουμε μέχρι τώρα 70 πυρκαγιές που δεν υπήρχε λόγος να φτάσουμε σε τέτοιο αριθμό και σε τόσα στρέμματα», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Κυριακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για επιστροφή των αεροσκαφών τύπου PZL       στην Ανδραβίδα και ότι τα υπόλοιπα εναέρια μέσα θα είναι στην ώρα τους στην Ηλεία.

«Τα καναντέρ θα είναι όπως και πέρυσι στην Ανδραβίδα από την 1η Ιουνίου μάλλον. Για το ελικόπτερο Έρικσον δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πότε θα έρθει, αλλά η γενικότερη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι όλα θα έρθουν στην ώρα τους», σημείωσε ο κ.Κυριακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από το 2007 μάθαμε και δεν ξεχνάμε».

Καθοριστική η συνδρομή των πολιτών

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, εξήρε τη συνεργασία με την Πυροσβεστική, τονίζοντας ότι το πρώτο σημαντικό δείγμα θετικής γραφής δόθηκε με τον καθαρισμό μεγάλης έκτασης στην πρώην λίμνη Μουριά και εντός δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν κι άλλοι καθαρισμοί από τις υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας.

«Ταυτόχρονα έχουμε εργολαβίες που εξελίσσονται στο επαρχιακό δίκτυο και στο πλαίσιο των οποίων γίνονται και καθαρισμοί», πρόσθεσε ο κ.Γεωργιόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη εγρήγορσης από τους πολίτες και όλες τις υπηρεσίες.

«Θα επαναλάβω ότι μεγάλη προσοχή και συνδρομή πρέπει να παρέχουν και να επιδεικνύουν οι πολίτες. Το παν και το μεγάλο ποσοστό της αποτελεσματικότητάς μας θα βασίζεται στη δική τους ενημέρωση προς τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πυρόσβεση, και κυρίως στη δική τους τεταμένη προσοχή, για να μην έχουμε φαινόμενα πυρκαγιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιόπουλος.