Υγεία

Από φυματίωση προσβάλλονται 1,8 εκατ. παιδιά και νέοι ετησίως

Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 1,8 εκατομμύρια νεαρά άτομα, 10-24 ετών, υπολογίζεται ότι εκδηλώνουν κάθε χρόνο φυματίωση, με τα άτομα 20-24 ετών να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από λοιμώδη φυματίωση, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Η μελέτη παρέχει την πρώτη παγκόσμια εκτίμηση για τα ποσοστά φυματίωσης μεταξύ των νέων ανθρώπων, καθώς προηγούμενες μελέτες ενέτασσαν τα άτομα κάτω των 14 ετών στα παιδιά και άνω των 15 ετών στους ενήλικες, με αποτέλεσμα ένα κενό στην κατανόηση της επιβάρυνσης της νόσου στα νεαρά άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Δρ Κάθριν Σνόου, του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας, η συγκεκριμένη ομάδα είναι γνωστό ότι διατρέχει κίνδυνο νόσησης και αυτό επηρεάζει την ικανότητα των νεών ατόμων να σπουδάσουν, να εργαστούν και να φροντίσουν τις οικογένειες τους.

Η φυματίωση μεταδίδεται από μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα των ασθενών. Μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αλλά χωρίς την κατάλληλη θεραπεία συχνά αποβαίνει θανατηφόρα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την παγκόσμια συχνότητα της νόσου στα νεαρά άτομα, χωρίζοντας τα υπάρχοντα στοιχεία δε τρεις ομάδες: 10-14 ετών, 15-19 ετών και 20-24 ετών.

Τα δεδομένα προέρχονταν από βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2012 και αφορύσαν στατιστικά από την Βραζιλία, την Ινδονησία, τη Νότιο Αφρική, τη Ρουμανία και την Εσθονία.

Από την ανάλυσην των στοιχείων προέκυψε ότι, κάθε χρόνο εκδηλώνονται τουλάχιστον 1,05 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις φυματίωσης σε νέους 20-24 ετών, 535.000 σε εφήβους 15-19 ετών και 192.000 σε παιδιά 10-14 ετών. Έτσι, καταλήγουμε στο συνολικό αριθμό των 1,8 εκατομμυρίων νέων περιπτώσεων φυματίωσης, ετησίως, στα νεαρά άτομα σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και ο πραγματικός αριθμός των νέων περιπτώσεων φυματίωσης στην ηλικιακή ομάδα 10-24 ετών μπορεί να φτάνει και τα 3 εκατομμύρια, παγκοσμίως.

Η Νότιος Αφρική έχει τον υψηλότερο αριθμό νεών κρουσμάτων με 721.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 10-24 ετών, ακολουθεί η υποσαχάρια Αφρική με 534.000 περιπτώσεις το 2012.

«Πιστεύουμε ότι η φυματίωση έχει αυξηθεί στην εφηβεία λόγω ενός συνδυασμού βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα νεαρά άτομα 20-24 ετών είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μολυσματική φυματίωση, που σημαίνει ότι μπορεί να προσβληθούν από φίλους και συμμαθητές ίδιας ηλικίας», σύμφωνα με την Δρ Σνόου.

Και συμπληρώνει ότι «τώρα που αναγνωρίσαμε το πρόβλημα, επόμενο μας βήμα είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την δυνατότητα υλοποίησης προληπτικών μέτρων ειδικά στα νεαρά άτομα των χωρών όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο».

Πηγή: health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα