Ηλεία

Από κοινού ενέργειες για λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων

syskepsh_tzabaras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες ενέργειες από κοινού με σκοπό να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου Πύργου και με αφορμή το γεγονός πως ήδη η περίοδος μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής φτάνει στο τέλος της, ξεκινούν από αύριο η δημοτική αρχή Πύργου με τη συνεργασία του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα και φορέων του Νομού.

Με δεδομένο πως ο χρόνος που υπάρχει για την μεταφορά και εναπόθεση των σκουπιδιών του δήμου Πύργου στο ΧΥΤΑ Φυλής, ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η νέα δημοτική αρχή, έχει ήδη σχεδιάσει ολοκληρωμένη και βιώσιμη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, πριν ο εφιάλτης φτάσει και πάλι στην πόλη.

Χθες το πρωί, η συνάντηση που έγινε μεταξύ του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, των αντιδημάρχων, Γιώργου Ανδριόλα και Ανδρέα Σκαρτσιάρη με τον βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, στο γραφείο του τελευταίου, φαίνεται πως θα φέρει ένα ουσιαστικό και άμεσο αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης, το οποίο, όμως, θα πρέπει να στηριχθεί από όλους.

«Οι καταστάσεις απαιτούν από εμάς επείγουσες, μεθοδικές και κυρίως αποτελεσματικές κινήσεις. Κάναμε επισκόπηση των δεδομένων και είδαμε ποιες δυνατότητες διανοίγονται και είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην εξέλιξη του προβλήματος προς την επίλυσή του ότι ήδη ο δήμος διαθέτει μια μέθοδο που μπορεί να εξοπλισθεί με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές εκθέσεις και στη συνέχεια να προωθηθεί ως η λύση εκείνη που εκ του ασφαλούς θα μας δώσει το δικαίωμα να διαχειρισθούμε τα στερεά απορρίμματα μέχρις ότου επέλθει η στιγμή που θα έχουμε την λύση που έχει σχεδιασθεί και η οποία θα είναι η οριστική», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήλθε σε επικοινωνία και με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο όπου συζήτησε μαζί του το ζήτημα που απασχολεί τελευταία τον δήμο Πύργου.

Συνδρομή από τα υπουργεία

Όπως δήλωσε ο κ. Τζαβάρας, από αύριο θα ξεκινήσουν συντονισμένες ενέργειες στην Αθήνα, με τους εκπροσώπους του δήμου και του Νομού να περνούν από τα υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών και τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας όπου θα ζητηθεί η συνδρομή τους πάνω στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο δήμος του Πύργου.

«Από τη Δευτέρα ξεκινάμε συντονισμένες ενέργειες στο υπουργείο Πολιτισμού γιατί υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση και με την αρχαιολογία, συντονισμένες επίσης ενέργειες στον τομέα που έχει σχέση με την πολιτική προστασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και θα ζητήσουμε την συνδρομή τους την οποία περιμένω να μην μας την αρνηθούν. Εγκαινιάζουμε μια καινούργια συνεργασία με τον δήμο η οποία πάνω απ’ όλα θα βάζει το συμφέρον αυτής της πόλης. Αισθάνομαι κι εγώ στρατευμένος στην υπόθεση της υπεράσπισης και της υποστήριξης των θεμάτων και κυρίως της συμβολής που όλοι μας πρέπει να κάνουμε για την επίλυσή τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

από τον δήμο Πύργου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Τζαβάρα, ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Με συγκρατημένη αισιοδοξία προχωράμε για να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να το αγγίξουν άλλοι. Πάμε με το θάρρος που απορρέει από το γεγονός πως δουλέψαμε επί τρεις μήνες μέρα και νύχτα για να μπορέσουμε να έχουμε στα χέρια μας έναν φάκελο που εκφράζει μια πρόταση βιώσιμη και που πρακτικά μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί. Η αφετηρία όλων αυτών είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός. Ζητάμε την μέγιστη συνέναιση των συμπολιτών μας για να διαχειρισθούμε με ψυχραιμία το ζήτημα που μας απασχολεί και ελπίζουμε πως την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα δοθούν απαντήσεις».

Οι πολίτες να κάνουν ανακύκλωση

Τη μέθοδο της ανακύκλωσης την οποία πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες του δήμου, βοηθώντας από τη μεριά τους στο ζήτημα ελαχιστοποίησης των στερεών αποβλήτων του δήμου, πρότεινε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Ανδριόλας. Ο κ. Ανδριόλας έκανε έκκληση στους πολίτες να μην πετούν τα σκουπίδια που μπορούν να ανακυκλωθούν (χαρτιά, πλαστικά, αλουμίνιο και γυαλί) στους κάδους, προτείνοντας να τα αποθηκεύουν στους χώρους τους.

«Στους δημότες κάνω μια έκκληση. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Λάθη προηγούμενων δύο ετών δεν μπορούν να λυθούν άμεσα. Από την περιόδο του καλοκαιριού έχουμε προγραμματίσει και σχεδιάσει όσα δεν έχουν γίνει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται κάθε ημέρα. Τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια μπορούν οι δημότες να τα κρατήσουν και στην αποθήκη τους και στο υπόγειό τους», είπε ο κ. Ανδριόλας, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή έχει διάθεση για «δουλειά» ώστε να φτάσει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης φάνηκε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, που μεταξύ των άλλων είπε: «Επισκεφθήκαμε τον υπουργό όπου χαρήκαμε την συνεργασία που είχαμε μαζί του. Έδειξε την διάθεσή του να είναι δίπλα μας και από την πλευρά μας προσπαθούμε καθημερινά να υλοποιούμε τις σκέψεις του δημάρχου και τις αποφάσεις του και πιστεύω πως σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα».

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

 

Όλη η επικαιρότητα