Ελλάδα

Aπό μηνιγγίτιδα πέθανε η 17χρονη Ιταλίδα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι εξετάσεις που έγιναν ήταν θετικές στον μηνιγγιτιδόκοκκο – Aρχικά οι υπεύθυνοι είχαν φοβηθεί πως είχε προσβληθεί από τον ιο Έμπολα

Μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ο μολυσματικός παράγοντας που ανιχνεύτηκε στις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις της άτυχης 17χρονης από την Ιταλία που κατέληξε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με βάση τα πρώτα αυτά εργαστηριακά ευρήματα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αρχίζει να συμπληρώνεται το μοιραίο παζλ με την έφηβη ασθενή, που διακομίστηκε χθες το απόγευμα από το Κέντρο Υγείας Νάξου στο μεγάλο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας που εφημέρευε.

Η εκτίμηση για μηνιγγιδοκοκκική νόσο είχε τεθεί από τους γιατρούς της Νάξου, όπως τέθηκε και από τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα νοσοκομεία, ήταν τέτοια η εικόνα της 17χρονης ασθενούς που οι γιατροί δεν απέκλειαν να οφείλεται και σε άλλη μολυσματική αιτία, όπως ο ιός Έμπολα. Η διερεύνηση από τους λοιμωξιολόγους του ΕΟΔΥ ούτως ή άλλως θα έδινε τις απαντήσεις – όπως και έγινε σε πρώτη φάση, καθώς τα οριστικά αποτελέσματα θα δοθούν αύριο. Στο πλαίσιο αυτό αναζητήθηκε το ιστορικό των ταξιδιών που είχε κάνει η έφηβη – αρχικά ειπώθηκε για Αφρική, στη συνέχεια αναφέρθηκε η Ισπανία, η οποία ήταν ο προηγούμενος προορισμός της οικογένειας της 17χρονης από την Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα έχει πια αποσαφηνισθεί με το αποτέλεσμα του μηνιγγιτιδόκοκκου. Ο συγκεκριμένος μολυσματικός παράγοντας παρουσιάζει 13 οροομάδες από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Στην Ελλάδα φαίνεται να επικρατεί η οροομάδα Β, ενώ στην Ευρώπη οι οροομάδες B και C και στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α.

Όλη η επικαιρότητα