Παιδί

Από ποια ηλικία μπορεί να κοιμηθεί μπρούμυτα;

Ακούστε το άρθρο

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας του μωρού τους. Αν και τα ακριβή αίτια αυτού του τρομακτικού συνδρόμου δεν έχουν αποσαφηνιστεί, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένες πρακτικές που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο. Οι συνθήκες ύπνου είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν, με τους ειδικούς να συμφωνούν ότι η ασφαλέστερη στάση ύπνου για τα μωράκια είναι ανάσκελα, ενώ η πιο επικίνδυνη μπρούμυτα. Τι συμβαίνει όμως όταν το μικρό σας… διαφωνεί με αυτή την άποψη;

Από ποια ηλικία μπορεί να κοιμηθεί μπρούμυτα;

Ο κίνδυνος να παρουσιάσει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου σχεδόν εκμηδενίζεται από τη στιγμή που θα συμπληρώσει ένα έτος ζωής. Ωστόσο, περιορίζεται πολύ σημαντικά ήδη από τον έκτο μήνα.

Μέχρι να γίνει ενός έτους, είναι απολύτως απαραίτητο να το τοποθετείτε για ύπνο ανάσκελα, αλλά και να τηρείτε τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που προτείνονται από τους ειδικούς. Μεταξύ αυτών είναι το να φροντίζετε το στρώμα του να μην είναι υπερβολικά μαλακό, η κούνια του να είναι άδεια από αντικείμενα όπως μαξιλάρια, κουβέρτες και λούτρινα παιχνίδια και τα σεντόνια του να εφαρμόζουν απόλυτα επάνω στο στρώμα.

Εκτός από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, φαίνεται ότι τα μωρά και τα νήπια που κοιμούνται ανάσκελα αποφεύγουν και μια σειρά από επιπλέον κινδύνους. Για παράδειγμα, υποφέρουν σπανιότερα από πυρετούς, ρινική συμφόρηση και ωτίτιδες σε σχέση με εκείνα που κοιμούνται μπρούμυτα. Παράλληλα, δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν εμετό ή να πνιγούν στον ύπνο τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Και αν γυρίζει από μόνο του;

Τα μωράκια είναι ικανά να αλλάξουν θέση στον ύπνο τους περίπου από τον τέταρτο ή έκτο μήνα της ζωής τους, δηλαδή από την ηλικία κατά την οποία ο κίνδυνος που διατρέχουν να παρουσιάσουν Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου περιορίζεται σημαντικά. Κάποια μωράκια, ωστόσο, τα καταφέρνουν ήδη από τον τρίτο μήνα.

Δεν χρειάζεται να χάνετε τον ύπνο σας από τον φόβο ότι το μικρούλι σας άλλαξε στάση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βρέφη που είναι αρκετά ευκίνητα ώστε να καταφέρνουν να γυρίσουν, δεν διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Ωστόσο, ακόμη και αν εκείνο ξυπνά πάντα σε θέση μπρούμυτα, εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να το τοποθετείτε ανάσκελα στην κούνια του τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.

via

Όλη η επικαιρότητα