Ηλεία

Από την Καλλιθέα Ολυμπίας… στο Χάρβαρντ!

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να αποκτά διακρίσεις στο εξωτερικό και να διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την Ηλεία το λάδι που παράγεται στα εδάφη της… Νέοι άνθρωποι εξελίσσουν την παραγωγή του – σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα- κερδίζοντας βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι… ο χρυσός της Ηλείας!

Τελευταίο παράδειγμα η παραγωγός κ. Παναγιώτα Νικολούλια-Πατά της οποίας το βιολογικό ελαιόλαδο – φάρμακο ELEGIA που δημιουργείται στην Καλλιθέα της ορεινής Ολυμπίας και τα βραβεία που κέρδισε αποτέλεσαν θέμα ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή»…

Μιλώντας για το λάδι που παράγει η ίδια το χαρακτηρίζει ως «Πικάντικο και φρουτώδες, κάπως πικρό. Έχει ένα καταπληκτικό πράσινο χρώμα, σαν χυμός. Το άρωμά του; Υπέροχο». Αν και «νεοσσός» στο χώρο της ελαιοπαραγωγής, έχει ήδη μαζί με τον σύζυγό της κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες; Αργυρό βραβείο στο Aristoleo Awards 2017 και χρυσό στο The Olympia Health And Nutrition Awards, αμφότεροι διεθνείς διαγωνισμοί για τα υψηλότερα φαινολικά υγειοπροστατευτικά συστατικά.

Πώς καταγράφει η κ. Νικολούλια τη διαδρομή τους; «Κληρονομώντας προ τετραετίας ένα κτήμα 50 περίπου στρεμμάτων από τον παππού στην Καλλιθέα της ορεινής Ολυμπίας, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από μια συμβατική καλλιέργεια της ελιάς. Το κτήμα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις φωτιές του 2007, οπότε ξεκινήσαμε ουσιαστικά από την αρχή: 1.300 νέες ρίζες. Απευθυνθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να μας κατευθύνουν». Όπως εξηγούν, ο τ. αναπληρωτής καθηγητής κ. Κ. Αγγελόπουλος και η ερευνήτρια Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, «η κα Νικολούλια είναι επιλεγμένη παραγωγός στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου παραγωγής φυτικών προϊόντων», το οποίο υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται με βάση το πρότυπο της «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης», που προτείνει η ερευνητική ομάδα στην ποικιλία ελιάς κορωνέικη».

«Επιβλέπουν το κτήμα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα κι εμείς βαδίζουμε με ένα εγχειρίδιο όλη τη χρονιά – μας λένε ακριβώς τι θα κάνουμε, βήμα-βήμα», τονίζει η παραγωγός σχετικά με τη συνεργασία της με το πανεπιστήμιο. Υπό την επιστημονική ομπρέλα του Πανεπιστημίου Πατρών, η ελαιοπαραγωγή του ELEGIA πραγματοποιείται χωρίς ίχνος χημικών: «Χρησιμοποιούνται χλωρές λιπάνσεις και ψυχανθή – οργανικά και φυτικά υλικά, δηλαδή. Ζωικές και φυτικές κοπριές, κομπόστ καθώς και διάφοροι μικροοργανισμοί για την ανάπτυξη. Αποκλειστικά μορφές λιπασμάτων που επιτρέπονται από τον Κανονισμό 2092/91», επισημαίνει η κα Νικολούλια, προσθέτοντας: «Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται πολύ νωρίς, τέλος Οκτωβρίου. Επιδίωξή μας να κρατήσουμε όλες τις φαινόλες και τα πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Στη συνέχεια, οι καρποί μεταφέρονται για ψυχρή έκθλιψη στο οικολογικό μας ελαιοτριβείο. Το λάδι βγαίνει καθαρά σαν χυμός από την ελιά – αγουρέλαιο».

Αύξηση παραγωγής

Η παραγωγή είναι αντίστοιχη με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις; «Την πρώτη χρονιά βγάλαμε γύρω στον μισό τόνο μόνο. Αυτό δεν μας εμπόδισε, ωστόσο, να συμμετάσχουμε σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και να διακριθούμε. Φέτος, είναι η τέταρτη χρονιά, άρα περιμένουμε πιο μεγάλη παραγωγή. Το ζητούμενο είναι κάθε χρόνο να μεγαλώνει η παραγωγή, πράγμα που έχουμε καταφέρει ως τώρα. Η συγκομιδή μας γίνεται σε ετήσια βάση κι όχι χρόνο παρά χρόνο, όπως είθισται. Διαχειριζόμαστε σωστά την ελιά, δεν την «πετσοκόβουμε», κατά τη συνήθη πρακτική».

Τι κάνει ένα ελαιόλαδο «φαρμακευτικό»; «Βάσει των αναλύσεων του ελαιολάδου μας από το τμήμα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής, υπό τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, οι υψηλές πολυφαινόλες το κατατάσσουν στα υγειοπροστατευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, φέτος, έχουμε 1.140 μονάδες φαινολών ανά γραμμάριο», θα πει η παραγωγός, χωρίς να κρύβει την περηφάνια της: «Η χρυσή βράβευση που αποσπάσαμε τελευταία στο κομμάτι του Ισχυρισμού Υγείας, σημαίνει πως πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Φέτος, το λάδι μας επελέγη ανάμεσα σε τρία ελαιόλαδα στην Ελλάδα για να πάει στο Χάρβαρντ, όπου θα γίνουν μελέτες».

Φιλοδοξία

Οι δυνατότητες ανάπτυξης στον χώρο της ελαιοπαραγωγής αυτού του υψηλού επιπέδου, είναι παραπάνω από προφανείς. Η απορία, εύλογη: «Πόσο κοντά έχει σταθεί το κράτος στις προσπάθειές σας;». Σύμφωνα με την κα Νικολούλια: «Προς το παρόν, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Έχουμε δαπανήσει πολλά χρήματα για να στηθεί όλο αυτό, έχουμε κοπιάσει – είναι όμως το μεράκι μας. Πρόκειται για ένα λάδι ακριβό, γιατί παράγεται με ακριβά μέσα. Το μαζεύουμε κυριολεκτικά σταγόνα-σταγόνα και προορίζεται για το εξωτερικό. Επειδή πρόσφατα αποκτήσαμε πιστοποιήσεις από τη ΔΗΩ (Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων), ευελπιστούμε από Σεπτέμβριο να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Άμεση φιλοδοξία μας να πάει καλά η χρονιά –δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τον καιρό– και να κάνει το λάδι μας αισθητή την παρουσία του στη διεθνή αγορά».

Όλη η επικαιρότητα