Αρθρογραφία

Από τις μαθητικές καταλήψεις στο Blair House

Ακούστε το άρθρο

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Από την εποχή του 1990 που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως μαθητής, έκανε κατάληψη στο σχολείο του και έδινε συνέντευξη  στην Άννα Παναγιωταρέα διεκδικώντας ανάμεσα στα άλλα το “δικαίωμα” της απουσίας των μαθητών χωρίς να είναι ενήμεροι οι γονείς τους, έγιναν πάρα πολλές καταλήψεις στα ελληνικά σχολεία.

Πολλές ήταν επεισοδιακές και άλλες αιματηρές.Μαθητές καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια.Γονείς και εκπαιδευτικοί έμπλεξαν σε δικαστικές περιπέτειες.Διδακτικές ώρες χάθηκαν και επιβάρυναν περισσότερο τους μαθητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις αναπληρώσουν στο “φροντιστήριο”.

Κι ήρθε η σημερινή εποχή που ο δεύτερος νεότερος Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός της χώρας θα φιλοξενηθεί στο Blair House στην Ουάσιγκτον από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.Στο κτήριο στο οποίο εκπονήθηκαν τόσο το δόγμα Τρούμαν, όσο και το σχέδιο Μάρσαλ.Την ίδια στιγμή στη χώρα που κυβερνά νέο κύμα καταλήψεων σαρώνει τα ελληνικά σχολεία.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπάθησε πολλές φορές είναι η αλήθεια να καταργήσει την Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή τον νόμο 2811/2000 με τον τίτλο «Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 4η Δεκεμβρίου 1999, Τεύχος 272 Α’ που προβλέπει σε ένα μόνο άρθρο:

“Όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως.”

Όπως δήλωνε το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός ο κ.Φίλης : «Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000 κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους» και υπενθύμιζε πως «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.Η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων καλύπτεται ήδη από νέα ρύθμιση ώστε να μην διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου».

Η αλήθεια είναι πως σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν τα άθλια δικά μας σχολικά κτήρια και τα τόσα προβλήματα στο λειτουργία των σχολείων.

Αλλά και σε καμία άλλη χώρα δεν έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα των καταλήψεων δημοσίων κτηρίων και σχολείων προκειμένουν να λυθούν αυτονόητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Διάβασα μια πρόσφατη ανακοίνωση μαθητών ΕΠΑΛ και πράγματι οι μαθητές ζητούν τα αυτονόητα :

Διαπιστώνουν πως η χρηματοδότηση των σχολείων έχει φτάσει στον πάτο. Δηλώνουν πως δεν έχουν πάρει ακόμα τα βιβλία των ειδικοτήτων. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικούς.Διαπιστώνουν πως τα εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα χωρίς τα απαραίτητα για να γίνει μάθημα. Και τέλος διακηρύσσουν πως οι μαθητές και οι οικογένειές τους πληρώνουν τεράστια ποσά για φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σε ποια όμως χώρα του κόσμου για να διεκδικήσεις τα αυτονόητα πρέπει να κάνεις κατάληψη του σχολείου σου;

Όλη η επικαιρότητα