Αρθρογραφία

Από το 2011 και μετά τί έγινε;

Ακούστε το άρθρο

Χάρη στη γενναιοδωρία 93.000 δωρητών χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση ή επισκευή δωρεάν 1.158 σπιτιών και 802 άλλων αγροτικών κυρίως κτισμάτων…

Για το «Ταμείο Μολυβιάτη» έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν αναφερθεί σε διάφορα ρεπορτάζ και σχετικά δημοσιεύματα περισσότερα. Όχι άδικα, καθώς λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι τα ποσά που χορήγησαν ακόμη και από το υστέρημά τους οι Ομογενείς μας «δεν βρήκαν τόπο και χώρο» στους πυροπαθείς της Ηλείας για λόγους που ακόμη αγνοούμε!..

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών να διατίθεται με το… σταγονόμετρο κυρίως για έργα οδοποιίας σε Δήμους του πολύπαθους Νομού μας. Κάποιοι μάλιστα δεν κατάφεραν καν να αξιοποιήσουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις καθώς απεδείχθησαν σε πρώτη φάση ανέτοιμοι και αιφνιδιασμένοι για κάτι τέτοιο.

Τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει με το συγκεκριμένο Ταμείο υπήρξαν έντονα και οι απαντήσεις του Υπ. Οικονομικών για την τύχη των ποσών που είχαν διατεθεί παρέμεναν αίολες και χωρίς καμία απολύτως σαφήνεια που να δικαιολογούν έστω και την ύπαρξή τους.

Μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό αποφάσισε να μιλήσει δια του γραπτού του σημειώματος στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με το ίδιο Ταμείο, ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

Πιθανότατα να αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει για να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη με μια παρόμοια κίνηση Αλληλεγγύης και Προσφοράς με τους πυρόπληκτους στο Μάτι Αττικής. Ή ακόμη και να απαντήσει με το δικό του τρόπο, στα όσα δημοσίως καταμαρτυρούν για το Ταμείο, τουλάχιστον όσο αυτός είχε την ευθύνη της λειτουργίας του.

Ομολογώ ότι δεν «διαφωτιστήκαμε» από τον περιγραφικό τρόπο της επιστολή του, γιατί επί της ουσίας το θέμα, δεν προχώρησε. Οφείλω όμως να παραθέσω ορισμένα αποσπάσματα της παρέμβασής του, χρήσιμα αναμφιβόλως για να επαναφέρουμε στη μνήμη μας, πράγματα που συνέβησαν μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007:

«… Εισέρρευσαν και κατετέθησαν σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών και χιλιάδων πολιτών, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ταμείο εδαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ.

Το Ταμείο είχε επίσης αποφασίσει να διαθέσει 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές –κυρίως έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, πυροπροστασίας κ.λπ.– και είχε ήδη εγκρίνει τη διάθεση 17.011.340,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, βάσει προτάσεων των περιφερειαρχών.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Ταμείο, χάρη στη γενναιοδωρία των 93.000 δωρητών, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά, χρηματοδότησε, μέσω του υπουργείου Δημοσίων Έργων, την ανοικοδόμηση ή επισκευή, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, 1.158 σπιτιών και 802 άλλων κτισμάτων, κυρίως αγροτικών. Τα χρήματα εδίδοντο απευθείας στους πυρόπληκτους ιδιοκτήτες μέσω των κατά τόπους υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίων Έργων και υπό την επίβλεψή τους, σε τρεις δόσεις, αναλόγως με την πρόοδο των εργασιών.

Για τη λειτουργία του Ταμείου δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών. Η γραμματειακή υποστήριξη παρείχετο από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς καμία αμοιβή ή αποζημίωση, και από τους μόνο τρεις υπαλλήλους που έβγαζαν όλη τη δουλειά του Ταμείου, οι δύο είχαν αποσπαστεί από το υπουργείο των Οικονομικών, του οποίου ήταν λαμπρά στελέχη, και η τρίτη ήταν εθελόντρια. Της τελευταίας επλήρωνε τα έξοδα κινήσεώς της από την τσέπη του ένα μέλος του Δ.Σ.

Τελικά, το Ταμείο καταργήθηκε το 2011 με απόφαση της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, και το υπόλοιπο του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος μετεφέρθη στον κρατικό προϋπολογισμό

Όλη η επικαιρότητα