Ομογένεια

Αποφυλακίστηκε ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου

apofylakistike_o_ellinoamerikanos_proin_praktoras_tis_cia_tzon_kyriakoy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος είναι από χθες ο Τζον Κυριάκου μετά από δύο χρόνια στη φυλακή. Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Ρόδο είχε φυλακιστεί γιατί είχε αποκαλύψει απόρρητα έγγραφα σε δημοσιογράφους. Τα συγκεκριμένα έγγραφα αφορούσαν βασανιστήρια εναντίον υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Κυριάκου είχε υπηρετήσει για δεκαπέντε χρόνια στη CIA και είχε στο ενεργητικό του βραβεία και περγαμηνές. Επτά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριάντα μηνών διότι είχε παραδεχτεί ότι είχε παραβιάσει το νόμο περί προστασίας των δεδομένων.

Ο πρώην πράκτορας είχε μιλήσει ακόμα και για τους εικονικούς πνιγμούς αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια που έκανε η CIA σε κρατούμενους ύποπτους για τρομοκρατία: 
«Αυτοί μου απήγγειλαν τρεις κατηγορίες για κατασκοπία στηριγμένοι στο γεύμα που είχα με τους δημοσιογράφους της Νιου Γιορκ Τάιμς και του ABC, όπου είπα ότι τα βασανιστήρια (συμπεριλαμβανομένων και των εικονικών πνιγμών) ήταν η επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για την οποία πίστευα ότι ήταν εσφαλμένη και αντισυνταγματική».

Στην συνέντευξή του, ένα χρόνο μετά από την φυλάκισή του είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων, στην υπόθεση που τον οδήγησε στη φυλακή, στην οικογένειά του, στους δεσμούς του με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, στην υπηρεσία του στην Αθήνα, στον Χρ. Ξηρό, καθώς και στην ηθική και οικονομική στήριξη που βρήκε από ορισμένους ομογενείς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ήμουν πάντα υπερήφανος Ελληνοαμερικανός, αλλά αυτό το διάστημα είμαι πιο υπερήφανος από ποτέ».

Ερωτηθείς λοιπόν για τον Χριστόδουλο Ξηρό, υποστήριξε: «Έμεινα άναυδος. Πώς μπόρεσαν να αφήσουν να φύγει έναν υπόδικο που καταδικάστηκε για 23 ανθρωποκτονίες σε 800 χρόνια φυλάκισης; Εγώ κατανοώ την έκφραση συμπάθειας, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει συμπάθεια για έναν που διαπράττει ειδεχθή εγκλήματα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τζον Κυριάκου ανέφερε: «Εγώ έθεσα σε κίνδυνο τη ζωή μου για την ασφάλεια των ΗΠΑ και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά. Μόλις έρχεσαι εδώ παθαίνεις σοκ. Και μόνον αργότερα συνειδητοποιείς τι συνέβη».

Οσον αφορά την καταγωγή του, ανέφερε: «Εγώ είμαι 100% Ροδίτης και τα ξαδέλφια μου από τη Ρόδο μου στέλνουν γράμματα».

Ο Τζον Κυριάκου θα παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό για ένα διάστημα στο πλαίσιο της συμφωνίας των δικηγόρων του με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πηγή: onalert

Όλη η επικαιρότητα