Οικονομία

Απογραφή των χήρων και των άγαμων θυγατέρων ξεκινά το υπουργείο Εργασίας

15178_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ειδική απογραφή όλων των συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι, χήρες και παιδιά άνω των 12 ετών), καθώς και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προς όλους τους ασφαλιστικούς οιργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου.

Η απογραφή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την περιστολή των δαπανών, τη διασταύρωση στοιχείων και την εκμηδένιση των πλαστών και παράνομων συντάξεων, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, η απογραφή είναι αυτοπρόσωπη και υποχρεωτική και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013.

Οι διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εκδώσουν άμεσα ρητές και σαφείς οδηγίες για την απρόσκοπτη εφαρμογή της ειδικής απογραφής και να ενημερώσουν έγκαιρα τους συνταξιούχους της ανωτέρω κατηγορίας ώστε αφενός η ειδική αυτή απογραφή να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και αφετέρου να μην υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι ευπαθείς ομάδες συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι (ή ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε περιπτώσεις προσώπων που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας ή κατοικούν στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ) το τελευταίο εκκαθαριστικό εισοδήματος.

δ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ρητά από τον συνταξιούχο ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του μέχρι σήμερα δεν έχει τελέσει γάμο και ότι εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση χηρείας (ή προκειμένου για άγαμες θυγατέρες ότι εξακολουθούν να είναι άγαμες).

ε) Πιστοποιητικό σπουδών για τα τέκνα που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:

«Υποσχεθήκαμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και νοικοκύρεμα παντού. Και αυτό το κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο.Σήμερα προχωράμε και σε μία επιπλέον ενέργεια η οποία θα ρίξει φως στην τελευταία γκρίζα περιοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα ελεγχθεί.

Η απογραφή στις συντάξεις αιτία θανάτου που λαμβάνουν χήρες, άγαμες θυγατέρες και ανήλικα τέκνα μέχρι την ηλικία των 25 ετών, είναι η τελευταία απογραφή που επιχειρείται καθώς από κει και πέρα αναλαμβάνει δράση η συστημική παρέμβαση της ‘Αριάδνης’ που θα καταγράφει κάθε δημογραφική αλλαγή σε πραγματικό χρόνο.

Με τις απογραφές καλύπτουμε κάθε πτυχή παραβατικότητας του παρελθόντος και με το σχέδιο δράσεων της ‘Αριάδνης’ αποτρέπουμε την δημιουργία κάθε μορφής παραβατικότητα στο μέλλον».

Όλη η επικαιρότητα