Αποκάλυψη Κοντονή: Το άγνωστο περιστατικό με την Τουρκία – Σύλληψη Τούρκων στο λιμάνι της Κυλλήνης

Ένα τουλάχιστον περίεργο συμβάν που σημειώθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα στο Λιμάνι Κυλλήνης με πρωταγωνιστές δύο Τούρκους που επέβαιναν σε ιστιοφόρο αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή.

Δύο Τούρκοι που επέβαιναν σε ιστιοφόρο έφθασαν  στο λιμάνι Κυλλήνης όπου αποβιβάστηκαν και έκαναν βόλτες. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής οι Τούρκοι κάποια στιγμή έφυγαν αλλά μετά από λίγες ώρες βρέθηκαν και πάλι στο Λιμάνι. Εκεί τους έγινε έλεγχο από Λιμενικούς και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν βίζα ούτε και τα απαραίτητα έγγραφα για το ιστιοφόρο τους. Συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και πριν από μερικές μέρες διεκόπη η διοικητική κράτησή τους και απελάθηκαν. Το ιστιοφόρο τους παραμένει στο Λιμάνι της Κυλλήνης.

 

Διοικητική κράτηση

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σταύρος Κοντονής είπε πως «δεν είναι μόνο η περίπτωση του Τούρκου που εισήλθε στον Έβρο, αλλά υπάρχει και πιο πρόσφατο περιστατικό. Όταν πριν από δύο ή τρεις ημέρες, το διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση κατά δύο Τούρκων πολιτών οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου»

Το «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία «όταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στη δίκη των δύο στρατιωτικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους, την έδρα του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη, αντίστοιχο αίτημα περί μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο. Η Ελλάδα, όμως, είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. Και αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, από την οποία περιμένουμε πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα»!