Ηλεία

Πύργος: «Αποκαλυπτήρια» για το πλάνο της Λίμνης Μουριάς – Επιτυχημένη ημερίδα από τη δημοτική παράταξη «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Ακούστε το άρθρο

Με την παρουσία πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου η ημερίδα για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς, με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Πύργου «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες που έχουν εκπονήσει μελέτες επί του ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν οι σημαντικότερες παράμετροι γύρω από το εγχείρημα, το οποίο ζητούν επιτακτικά αρκετοί φορείς και πολίτες του Πύργου, και εξηγήθηκε επιστημονικά τι έχει γίνει ως τώρα και τι πρέπει να γίνει μελλοντικά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κίμων Χρηστάνης, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των όσων έχουν γίνει στην περιοχή, στο ερευνητικό έργο που αφορά τον μελλοντικό επαναπλημμυρισμό της, αναλύοντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα.  Με τη χρήση διαφανειών παρουσίασε το σχέδιο πιλοτικής λίμνης και τις αναγκαίες μελέτες για να προχωρήσει ο επαναπλημμυρισμός της.

«Συνδημιουργοί πολιτικής οι δημότες μας»

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και υποψήφιου δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή, ο οποίος έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή στη λίμνη και επισήμανε ότι για όλα τα σοβαρά ζητήματα πρέπει να διεξάγεται ευρύς διάλογος, με επιστημονικά εφόδια και με συνδιαμορφωτές τους πολίτες.

«Η σημερινή ημερίδα είναι έμπρακτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα προσεγγίζουμε όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του δήμου μας. Εφαρμόζουμε ένα πρότυπο διαβούλευσης, με τον δήμο επικεφαλής ενός σοβαρού, ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, με διαβούλευση που δεν ξεχνά ότι οι πολίτες πρέπει να είναι συνδημιουργοί των πολιτικών που τους αφορούν. Μόνο αν ξεφύγουμε από τη λογική που θέλει τον πολίτη απλό ψηφοφόρο κάθε τέσσερα χρόνια, θα μπορέσουμε να αποδράσουμε από τη μίζερη κατάσταση που βιώνουμε. Χωρίς κορόνες, προχειρότητα και εύκολους εντυπωσιασμούς, αξιοποιούμε τις δημιουργικές δυνάμεις και τη ζωντάνια του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας. Ο προγραμματισμός, ο ανοιχτός διάλογος και η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς είναι απαράβατο τρίπτυχο διοίκησης. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την πορεία του Πύργου», ανέφερε ο κ. Καννής.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τον Καθηγητή του Τμ. Γεωλογίας Παν/μίου Πατρών, Νικ. Λαμπράκη, από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμ.Βιολογίας Παν/μίου Πατρών, Θεόδ. Γεωργιάδη, τον Καθηγητή Τμημ. Πολιτικών Μηχανικών Παν/μίου Πατρών Παναγιώτη Γιαννόπουλο, και τον τ. δ/ντή Υδάτων Αποκεντ/νης διοίκησης Δυτ. Ελλάδος, Πελ/σου & Ιονίων, Λεονάρδο Τηνιακό. Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα