Ηλεία

Απολογισμός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας: Μας “πλήγωσε” η φωτιά στο Περιστέρι

Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα καμένα στρέμματα σε λιγότερες δασικές πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, είναι ο απολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Το ακριβές μέγεθος των καμένων εκτάσεων δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως ακόμη, αφού για την μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Περιστερίου – Ανάληψης αναμένονται οι εκτιμήσεις από το Δασαρχείο Αμαλιάδας, το οποίο θα αποφασίσει και τα αναδασωτέα τμήματα.

Τα φετινά στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των πυρκαγιών αλλά το μέγεθός τους και τι ζημιά προκαλούν, αφού από μία πυρκαγιά τα αποτελέσματα πολλές φορές μπορεί να είναι ολέθρια.

Κατά συνέπεια, όλα τα συμβάντα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και φυσικά αποτελούν μάθημα για όλους και για τους πολίτες οι οποίοι οφείλουν να είναι σε επιφυλακή και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έτους 2017 σημειώθηκαν 117 αγροτικές πυρκαγιές και 13 δασικές και άφησαν πίσω τους 1.108 στρέμματα καμένης έκτασης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα στρέμματα της μεγάλης πυρκαγιάς σε Περιστέρι- Ανάληψη, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 4.000 στρέμματα, δηλαδή κατά προσέγγιση φέτος κάηκαν περίπου 5.000 στρέμματα.

Κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2016, σημειώθηκαν 25 δασικές πυρκαγιές, δηλαδή 22 περισσότερες από φέτος, και 82 αγροτικές και συνολικά κάηκαν 82 στρέμματα.

Σε ότι αφορά την φετινή περίοδο, εκτός από την μεγάλη πυρκαγιά στις 14 και 15 Αυγούστου, οι αμέσως επόμενες μεγάλες πυρκαγιές ήταν στην περιοχή της Φραγκαβίλλας με 200 στρέμματα καμένη έκταση, η πυρκαγιά στην περιοχή Αστερέϊκα με 150 στρέμματα και η πυρκαγιά στα ‘Μασουρέϊκα’ με επίσης 150 στρέμματα.

Όπως αναφέρει στην ‘Π’ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος, η φετινή αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς δείκτες επικινδυνότητας σε μεγάλη χρονική διάρκεια, ακόμη και εντός του Οκτωβρίου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης επικινδυνότητας από 2 έως 4 που ήταν προηγούμενες χρονιές, φέτος πολλές ημέρες της αντιπυρικής περιόδου άγγιξε το 6.

 

Τα αίτια

Σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, ήταν ξεκάθαρο ότι οφείλονταν σε εμπρησμούς, ενώ σημειώθηκαν δύο πυρκαγιές στην Φραγκαβίλλα και το Λάττα εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε στύλους της ΔΕΗ.

Ο κ. Χριπάτσιος ανέφερε ότι σε όσες περιπτώσεις είχε δοθεί άδεια για ελεγχόμενη καύση, δεν εκδηλώθηκε καμία πυρκαγιά, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συνολικά τον μήνα Σεπτέμβριο δόθηκαν 284 άδειες ελεγχόμενης καύσης.

Επίσης, στην περιοχή του κάμπου εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές σε καλάμια δίπλα σε κανάλια.

Το πλήγμα

Πέραν των καμένων εκτάσεων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα από την μεγάλη πυρκαγιά στο Περιστέρι, καθώς κάηκε το πυροφυλάκειο στην θέση ‘Αετοφωλιά’, το οποίο αποτελούσε βασικό εργαλείο στον τομέα της δασοπυρόσβεστης και είναι αναγκαία η αποκατάστασή του.

«Χωρίς πυροφυλάκειο δεν μπορεί να υπάρξει πυροφύλακας στην περιοχή και εάν δεν αποκατασταθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα υπάρξει πρόβλημα γιατί δεν θα μπορέσουμε να έχουμε εκεί πυροφύλακα» εξηγεί ο κ. Χριπάτσιος και η σχετική μέριμνα πρέπει να ληφθεί από την πλευρά του Δασαρχείου.

Να σημειωθεί ότι φέτος, καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και εφόσον εκδηλωνόταν πυρκαγιά, υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση από όλες τις όμορες πυροσβεστικές υπηρεσίες, ενώ και οι πυροσβέστες της Αμαλιάδας μετακινήθηκαν και σε άλλες περιοχές και για αρκετό διάστημα παρέμεινε όχημα στο νησί της Ζακύνθου.

Σε ότι αφορά την συνεισφορά των πολιτών στο έργο της κατάσβεσης, αυτή ήταν μεγάλη ειδικά στην πυρκαγιά του Περιστερίου και της Ανάληψης όπου οι αγρότες της περιοχής οργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή, δημιούργησαν ομάδες και με τα τρακτέρ και τα ψεκαστικά κινούνταν και έσβηναν εστίες.  Κάτι, το οποίο θα πρέπει να γίνει συνείδηση και θα πρέπει όλοι να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε τέτοια περιστατικά, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι η συνεισφορά των πολιτών στο έργο της πρόληψης.

 

Ανασύνταξη δυνάμεων

Μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, και αφού έληξε η σύμβαση και για τους έξι εποχικούς πυροσβέστες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και έχει επικεντρωθεί στην επισκευή των οχημάτων της, τα οποία καταπονήθηκαν ιδιαίτερα και έχουν υποστεί πολλές βλάβες.

«Κάνουμε αποκατάσταση των ζημιών στα οχήματα, κάνουμε τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του πυροφυλακείου και από εκεί και πέρα ξεκινάμε και τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά» επεσήμανε ο κ. Χριπάτσιος.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εμπλέκεται και στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου έχει αρμοδιότητα στις αντλήσεις πλημμυρισμένων χώρων και υπάρχει συνεργασία με τους δήμους, ενώ έχουν επισημανθεί και όλα τα επίμαχα σημεία για την λήψη μέτρων.

Όλη η επικαιρότητα