Πολιτική

Απόψε ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα

apopse_orkizetai_i_proti_gynaika_prothypoyrgos_stin_ellada.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το βράδυ – εκτός απροόπτου – η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα περάσει το κατώφλι της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκειμένου να ορκιστεί η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός. Θα έχουν προηγηθεί μια σειρά ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα έχει διαπιστώσει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πάντως ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ενστάσεις με σχετική δήλωσή του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διερωτήθη “αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών”.

Ως εκ τούτου σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να παιχτεί ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ, σε ότι αφορά την επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αλλά και την σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Σήμερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπου θα του ανακοινώσει το άγονο αποτέλεσμα των επαφών στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τρεις ημέρες. Αμέσως μετά, ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται, επίσης, να επαναλάβει την άποψή του ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και, άρα, δεν θα συμμετέχει σε μια πιθανή σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα στου υπόλοιπους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει και για τη στάση του πρωθυπουργού. Όπως φαίνεται θα είναι δύσκολο να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς σε μια τέτοια προσπάθεια πιθανότατα δεν θα συναινούσαν οι κκ Τσίπρας, Κουτσούμπας και Καμμένος.

Από εκεί και μετά αναμένεται η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να οριστεί για το βράδυ της Πέμπτης. Την Παρασκευή πρόκειται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και αμέσως μετά να γίνουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής. Αν όλα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις την Παρασκευή πρόκειται να θυροκολληθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα