Πολιτισμός

Απορρίπτουν διαμεσολάβηση της Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα οι Βρετανοί

aporriptoyn_diamesolavisi_tis_unesco_gia_ta_glypta_toy_parthenona_oi_vretanoi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Διπλό «όχι» λένε οι Βρετανοί στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, αρνούμενοι μάλιστα και την όποια διαμεσολάβηση της UNESCO.

Μέσα από δύο επιστολές, βρετανική κυβέρνηση και  Βρετανικό Μουσείο, οδηγούν και πάλι σε αδιέξοδο τις συζητήσεις.

Στην πρώτη επιστολή προς την UNESCO, που εστάλη στις 26 Μαρτίου, οι έφοροι του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτουν την πρόταση διαμεσολάβησης.

«Με ειλικρινή σεβασμό για τον οργανισμό, ύστερα από λεπτομερή και προσεκτική εξέταση αποφασίσαμε να μην κάνουμε δεκτό το σχετικό αίτημα. Πιστεύουμε ότι η πλέον εποικοδομητική οδός, την οποία ήδη ακολουθούμε, είναι αυτή της απευθείας συνεργασίας με τα άλλα μουσεία και πολιτιστικούς θεσμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη συγκεκριμένη επιστολή. 

«Οι απόψεις για την ιστορία του διαμοιρασμού των Γλυπτών του Παρθενών που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, φυσικά και διαφέρουν, παρά ταύτα οι ειδικοί ομόφωνα αναγνωρίζουν ότι ο αρχικός γλυπτικός διάκοσμος δεν μπορεί να αποκατασταθεί στο σύνολό του καθώς πολλά στοιχεία του έχουν χαθεί ενώ τα μέρη που έχουν διασωθεί, δεν μπορούν ποτέ να επανατοποθετηθούν στο κτήριο. Οι επιστήμονες του Βρετανικού Μουσείου και άλλων φορέων που εκθέτουν Γλυπτά του Παρθενώνα διατηρούν άψογη σχέση συνεργασίας με μουσεία και πανεπιστήμια στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Η συνεργασία αφορά την έρευνα, δημοσιεύσεις και εκθέσεις. Το Βρετανικό Μουσείο παραχωρεί τακτικά υπό μορφή δανείου αντικείμενα της συλλογής του και, μάλιστα, αυτή την εποχή κάποια αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Καταδεικνύονται έτσι οι θερμές σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που έχουν οικοδομήσει οι επιστήμονες στην Αθήνα και το Λονδίνο.Και το Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο αποτελούν κέντρα μελετών για τον Παρθενώνα και επιμελητές και συνάδελφοι από τα δυο μουσεία έχουν συζητήσει για τις κοινές τους προσπάθειες να προσελκύσουν νέα ακροατήρια και να βρουν νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις», τονίζεται ακόμη. (Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή)

Μία ημέρα μετά την επιστολή των εφόρων του Βρετανικού Μουσείου, στις 26 Μαρτίου, και οι Βρετανοί υπουργοί Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έστειλαν επιστολή προς την UNESCO,  κάνοντας λόγο για «νόμιμη κατοχή» των Γλυπτών, επιμένοντας στη θέση ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον λόρδο Έλγιν και συνεπώς νομίμως παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο. 

Στην επιστολή τους ακόμη τονίζουν πως ουδέποτε από το 1816 μέχρι το 1985 δεν είχε τεθεί θέμα παράνομης κατοχής των Γλυπτών. Σημειώνεται πως το αίτημα της επιστροφής το έθεσε για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη το 1982.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περί διαμεσολάβησης της UNESCO αποσκοπεί ουσιαστικά στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γεγονός που θα παραβιάζει το «νόμιμο δικαίωμα» κατοχής τους από το Βρετανικό Μουσείο, συνεχίζουν.  «Δεδομένης της ξεκάθαρης θέσης μας, αυτό μας αναγκάζει να θεωρήσουμε ότι το αίτημα της διαμεσολάβησης δεν θα βοηθήσει την εξέλιξη των συζητήσεων», τονίζουν.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί τονίζουν ότι το Βρετανικό Μουσείο δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των Γλυπτών ως μέρος της παγκόσμιας ιστορίας, και μάλιστα «δωρεάν». (Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή)



Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα