Μεσσηνία

Απορυθμίζεται η Μεσσηνία από τα χρέη των πλημμυρών

Ακούστε το άρθρο

Οι τοπικοί βουλευτές «τρέχουν» να προλάβουν να… αποκρούσουν ένα ακόμα πέναλτι

Δεν είναι μόνο τα πέναλτι που πρέπει να “αποκρούσουν” οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό επίπεδο για τα μέτρα συμφωνίας που απαιτούνται να κλείσουν, ώστε να περάσουμε τον… κάβο της αξιολόγησης. Είναι κι αυτά στις μικρότερες κατηγορίες, τις τοπικές.

Στη Μεσσηνία έχουν να κάνουν με διάφορα ζητήματα υποδομών, με θέματα κάποιου σχεδίου ανάπτυξης, αλλά και με τη διαχείριση του προβλήματος που έχει προκύψει με τα χρέη προς τις εφορίες των κατοίκων των περιοχών που το Σεπτέμβριο του 2016 υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω των πλημμυρών.

Εδώ και καιρό υπάρχει ένα συγκεκριμένο αίτημα ρύθμισης από διάφορους φορείς, αλλά επί της ουσίας δεν παρατηρείται εξέλιξη. Σε αντίθεση, βέβαια, με όσα γίνονται σε άλλους Δήμους, άλλων νομών (Λακωνίας, Ηλείας),  όπου το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε ρύθμιση χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου του 2016 κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναστείλει την καταβολή χρεών προς την εφορία για το επόμενο εξάμηνο, περίοδος που έληξε στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, η συσσώρευση χρεών το εξάμηνο «χάριτος», σε συνδυασμό με προηγούμενα χρέη που είχαν οι περισσότεροι από όσους έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, έχει οδηγήσει αρκετούς σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πλέον, είναι αν αυτό το μέτρο της ρύθμισης των χρεών όσων έχουν κύρια κατοικία (φυσικά πρόσωπα) ή «έδρα» (νομικά πρόσωπα) σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ισχύσει και για άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ζητήσει τη ρύθμιση των χρεών που έχουν προκύψει από την 6μηνη αναστολή σε άτοκες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της 6μηνης αναστολής καταβολής χρεών αφορούσε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα στις εξής περιοχές: Δήμο Καλαμάτας, Δήμο Οιχαλίας, Δήμο Μεσσήνης, Δήμο Τριφυλίας, τις Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα, του Δήμου Δυτικής Μάνης και τις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, τις Τοπικές Κοινότητες Μεταμόρφωσης και Βλαχόπουλου της Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι βουλευτές Μεσσηνίας “τρέχουν” να αποκρούσουν κι αυτό το πέναλτι. Υπάρχει, όμως, έντονος προβληματισμός για το αν μπορούν να το καταφέρουν…

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα