Ηλεία Μουσική

Αποστολή στην Ισπανία με θάλασσα και μουσική – Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού

Ακούστε το άρθρο

Μουσική συναυλία το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου

Δύο εβδομάδες πριν, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «Θάλασσα και Μουσική στην Διαπολιτισμική Δια Βίου Εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε η μετάβαση ομάδας μαθητριών και καθηγητριών του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού στην Ισπανία.

Συμμετείχαν η Διευθύντρια του σχολείου κα Μαρία Μπίρμπα (Φυσικός), η κα Παναγιώτα Φραντζή (Χημικός), η κα Χρυσάνθη Ιωαννίδου (Μουσικός), καθώς και οι μαθήτριες Φλίγκου Ασημίνα, Νικολουτσοπούλου Μαρία, Πίντζου Νεκταρία, Χριστοπούλου Αλεξάνδρα και Γιαννοπούλου Αικατερίνη.

Με αφορμή τη Θάλασσα και τη Μουσική, στοιχεία που ενώνουν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, πραγματοποιήθηκε αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι στα πλαίσια της μη-τυπικής εκπαίδευσης των μαθητών μας. Ο τόπος διαμονής ήταν η Rincon de la Victoria (η γωνία της νίκης), προάστιο της Μάλαγα, στην περιοχή της Ανδαλουσίας.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο σε εργαστήρια, και η οικοδέσποινα χώρα ήταν υπέρ του δέοντος φιλόξενη. Οι εικόνες, οι αναμνήσεις και τα βιωματικά μαθήματα ήταν ξεχωριστά και μοναδικά. Οι σχέσεις φιλίας που αναπτύχτηκαν δυνατές και η όλη εμπειρία συνέβαλε καθοριστικά στην ωρίμανση των προσωπικοτήτων των μαθητών μας.

Τραγούδια και στα ελληνικά

Ενδεικτικά, στα πλαίσια των μουσικών εργαστηρίων, οι μαθητές και των πέντε σχολείων τραγούδησαν ισπανικά, ελληνικά και ιταλικά τραγούδια. Επίσης, δόθηκαν μαθήματα φλαμένγκο. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια Ιστορίας στο Κάστρο και τον Καθεδρικό Ναό της Μάλαγα. Επίσης, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Πικάσο, το Μουσείο Θαλάσσιας Ιστορίας, καθώς και ένα ιδιαίτερο σπήλαιο με σταλακτίτες. Η συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών σε μάθημα ναυσιπλοΐας, καθώς και η επίσκεψη στο ανεπανάληπτο παλάτι Alabra στην πόλη Γρανάδα κατέλαβε ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων. Εργαστήριο Γεωλογίας στην περιοχή Torcal, μια περιοχή με μεγάλης γεωλογικής σημασίας ολοκλήρωσε αυτό το ξεχωριστό εκπαιδευτικό ταξίδι.

Όλη η Ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο ταξίδι στην Μάλαγα εύχεται οι επόμενοι μαθητές και καθηγητές που πραγματοποιήσουν το επόμενο ταξίδι (στο Παλέρμο της Σικελίας)να ζήσουν ανάλογες εμπειρίες, εμπειρίες ζωής, που χαράζονται στην καρδιά και στην μνήμη για πάντα.

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη σχολική χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα ERASMUS+ μαζί με μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία από άλλες τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού έχει τον ρόλο του συντονιστή, οργανώνει δηλαδή το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων όλων των συμμετεχουσών χωρών για όλη την διάρκεια της διετούς πραγματοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Εκδήλωση

Στο μεταξύ παραδοσιακή βραδιά πραγματοποιεί το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού την Κυριακή 17  Νοεμβρίου  στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού στις 8 το βράδυ, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου . Στην όμορφη εκδήλωση Θα εμφανισθούν το παραδοσιακό σύνολο του Σχολείου, το παραδοσιακό σύνολο του Λυκείου και το Ρεμπέτικο σύνολο. Φιλική συμμετοχή Θεολόγος Αναγνωστόπουλος, Φώτης Τζανέτος και Αλέξανδρος Φουκαράς, Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρχουν διάφορα εδέσματα.

Όλη η επικαιρότητα