Ηλεία

Πάνω από 15 εκατ. € πίσσα στους δρόμους της Ηλείας – Τα έργα στο εθνικό οδικό δίκτυο παρουσίασε χθες ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας

Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 15 εκατ. ευρώ έργα στο οδικό δίκτυο της Ηλείας αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2018, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ.Κατσιφάρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υλοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες τόσο της Ηλείας όσο και της Δυτικής Ελλάδας, σύντομα υπογράφονται και ξεκινούν παρεμβάσεις συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Οι δύο συμβάσεις αφορούν τη συντήρηση, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποκατάσταση των κατολισθήσεων, προϋπολογισμού 2,27 εκατ. Ευρώ για το βόρειο τμήμα του νομού και 2,24 εκατ. ευρώ για το νότιο τμήμα. Η Τρίτη σύμβαση αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή της Πηνείας του δήμου Ήλιδας, ύψους             1,2 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η άρση της επικινδυνότητας σε σημεία που έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, ενώ ειδικά για τη νότια Ηλεία υπογράμμισε και τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων λόγω της τουριστικής της διάστασης.

«Στόχος μας είναι να γίνει ασφαλέστερη η διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων, καθότι πρόκειται για μια περιοχή με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον λόγω των αρχαιολογικών χώρων και των παραλιών», σημείωσε ο περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι η παρέμβαση στην Πηνεία θα αναβαθμίσει αισθητά το ορεινό τμήμα του δήμου Ήλιδας, το οποίο έχει πληγεί επανειλημμένως από καιρικά φαινόμενα.

Εννιά εκατ. ευρώ στο εθνικό δίκτυο

Στο τελικό στάδιο των διαδικασιών είναι τέσσερις εργολαβίες που υλοποιεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, και αφορούν το εθνικό δίκτυο, οι οποίες «αγγίζουν» τα εννέα εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης οδοποιίας στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου, ύψους 650.000 ευρώ. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, ύστερα από σχετική ερώτηση της εφ. «Πατρίς», ανέφερε ότι προτεραιότητα της συγκεκριμένης εργολαβίας είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις στις Καρούτες Ολυμπίας και σε τμήματα της Ε.Ο Πύργου-Κυπαρισσίας (Επιτάλιο, Ανεμοχώρι, Κ.Σαμικό, Θολό, κ.ά.), όπου είναι αναγκαίος ο καθαρισμός και η επιδιόρθωση του ασφαλτοτάπητα.

Τα οκτώ από τα εννέα εκατ. ευρώ θα διατεθούν για εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης στο εθνικό δίκτυο που ξεκινά από την Πάτρα και καταλήγει στα όρια της Ηλείας με την ορεινή Αρκαδία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, τα πέντε εκατ. ευρώ αφορούν την άρση επικινδυνότητας στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών και άλλα τρία εκατ. ευρώ για την άρση επικινδυνότητας στην Ε.Ο. Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας έως τα όρια του νομού.

Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι για τη σύμβαση των 5 εκατ. ευρώ έχει συνταχθεί το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού για να σταλεί στην Οικονομική Επιτροπή το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας και η υπογραφή της σύμβασης προσδιορίζεται περίπου στους τρεις μήνες. Η σύμβαση των τριών εκατ. ευρώ είναι στο στάδιο του ελέγχου για προσυμβατικό έλεγχο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αποσφράγιση των προσφορών στις 17 Μαΐου για τη συντήρηση της σήμανσης και της ασφάλισης του εθνικού οδικού δικτύου  του νομού, έργο 400.000 ευρω περίπου.

Όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι έχουν υποβληθεί και έχουν εγκριθεί προτάσεις για έργα 3,4 εκατ. ευρώ από έξι δήμους της Ηλείας.

«Δεν πηγαίνουμε στα υπουργεία για να παρακαλάμε. Διεκδικούμε πόρους και έργα με ολοκληρωμένο σχέδιο, με σεβασμό προς τους πολίτες της Ηλείας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό των τεχνικών μας υπηρεσιών, τους οποίους και ευχαριστώ για τη δουλειά που έχουν κάνει, και δεν σταματάμε να διεκδικούμε.

Έχουμε ήδη σχεδιάσει τα επόμενα έργα και η δυναμική που αναπτύσσουμε θα μας δικαιώσει. Τα έργα που ξεκινούν σύντομα, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της περιοχής και προσφέρουν προοπτική», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, o οποίος συνοδευόταν από τον αντιπερ/ρχη Ηλείας Γ.Γεωργιόπουλο, τους θεματικούς αντιπερ/ρχες Π.Μπράμο και Κ. Μητρόπουλο, τον βοηθό Πε/ρχη Δ. Κωσταριά, και τον περιφ. Σύμβουλο Λ. Αριστειδόπουλο.

Διάσελλα, Φράγμα Πηνειού και άλλα έξι έργα

Ξεκινούν εντός των ημερών οι εργασίες για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Κρέστενα-Ανδρίτσαινας στο τμήμα Διάσελλα-Πλατιάνα-Μπαρακίτικα, έργο ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, με τα οποία ολοκληρώνεται ένα μεγάλο έργο που είχε ξεκινήσει από το 2012 και «άγγιξε» τα 15 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέλυσε ο κ. Γεωργιόπουλος, προβλέπονται παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες θέσεις από τη Διάσελλων έως τον οικισμό Μπαρακίτικων, ενώ θα κατασκευαστούν  οι δυο προσβάσεις της ήδη κατασκευασμένης γεφύρας Τσεμπερούλας, που θα συνδέσουν τη νέα γέφυρα με το οδικό δίκτυο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας πρόσθεσε ότι σύντομα ξεκινά και το έργο στο «Καζάνι» στον επαρχιακό δρόμο Αρχαία Πίσα-Λάλα, ύψους 710.000 ευρώ, καθώς και η παρέμβαση στον δρόμο Πύργος-Οινόη.

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Φράγματος Πηνειού,  προϋπολογισμού μελέτης 2,75 εκατ. ευρώ, όπου η διαγωνιστική διαδικασία είναι στην τελική φάση, τονίζοντας ότι θα επισκευαστεί ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις με αναπτυξιακή διάσταση στη βόρεια Ηλεία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για έξι νέα έργα, για τα οποία ήδη προετοιμάζονται τα τεχνικά δελτία.

  • Συντήρηση παλαιάς Εθνικής οδού από όρια Ν. Ηλείας (Ν. Μανωλάδα) μέχρι Χανάκια στον Πύργο.
  • Συντήρηση Ε.Ο Αμαλιάδα –Δουνέικα –Μυρτιά –Σκουροχώρι –Κατάκολο.
  • Βελτίωση –συντήρηση της οδού Ανδρίτσαινα –Σέκουλα –Άσπρα Σπίτια –Ε.Ο Αρχαία Ολυμπία –Τρίπολη.
  • Βελτίωση –συντήρηση οδού Αρχαία Ολυμπία –Φράγμα Αλφειού –ΜακρIσια.
  • «Αποκατάσταση βλαβών από τη θεομηνία στις 28-2-2018 σε Δήμους της Π.Ε Ηλείας»
  • εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως
  • εντός των ορίων του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«Η περιφέρεια υλοποιεί έργο μεγάλο σε έκταση και προϋπολογισμό. Από το 2014 έχουμε κάνει παρεμβάσεις  που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Έχουμε ρίξει τον σπόρο και τον Ιούνιο θα δρέψουμε τους πρώτους καρπούς της πολύ καλής δουλειάς που έχουν κάνει οι τεχνικές μας υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Σε δρόμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αντάξιο του τουριστικού ρεύματος που δέχεται, φιλοδοξεί να μετατρέψει το επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει τον Πύργο με το Κατάκολο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με «όπλο» την ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας χθες ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου στον Πύργο τη διαμόρφωση ποδηλατόδρομου από τον Πύργο ως το επίνειό του, στο περιαστικό τμήμα.

«Σε ένα δρόμο συνολικού μήκους 10 χλμ, στα πρώτα 3,5 χλμ από τον Πύργο έως τον Άγιο Ιωάννη, διαμορφώνεται ποδηλατόδρομος. Στο υπόλοιπο τμήμα, μέχρι το Κατάκολο, δρομολογούνται παρεμβάσεις με σκοπό την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών οδικής ασφάλειας. Επίσης, διαμορφώνονται διάδρομοι περιπάτου με δυνατότητα χρήσης ποδηλάτου» εξήγησε ο κ. Κατσιφάρας και τόνισε ότι πολύ σύντομα θα βγει σε διαβούλευση ώστε να εκφραστούν όλες οι απόψεις και να υπάρξει συναίνεση.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι μαζί με την αστική ανάπλαση του Πύργου, έργο 1,9 εκατ. ευρώ που είναι στο στάδιο της αξιολόγησης από τη διαχειριστική αρχή, και την παράκαμψη των Λαστεΐκων που είναι προς μεταβίβαση στην Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια για δημοπράτηση, η ευρύτερη περιοχή αποκτά αναπτυξιακή προοπτική.

«Δρομολογούμε έργα και δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών  και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε ελκυστικές συνθήκες προσέλκυσης επισκεπτών. Αλλάζουμε αισθητά την εικόνα της περιοχής, διευκολύνουμε την πρόσβαση στο Κατάκολο αλλά και τη διαδρομή προς την Αρχαία Ολυμπία, με στόχο  να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του τουριστικού ρεύματος της Ηλείας. «Οραματιστήκαμε την επένδυση, τη σχεδιάσαμε, διεκδικούμε συνεχώς πόρους και τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης. Η ΟΧΕ είναι ένα δυναμικό εργαλείο που εκφράζει το σχέδιο και το όραμα της Περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε ότι ως τον Σεπτέμβριο θα έχουν προχωρήσει και οι απαραίτητες διαδικασίες για το τουριστικό τρένο Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία.

Όλη η επικαιρότητα