Αγροτικά

Αποστόλου: «Αναγραφή χώρας προέλευσης σε γαλακτοκομικά και κρέατα»

Ακούστε το άρθρο
Εντός των ημερών θα τεθεί σε διαβούλευση η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο κρέας και σε όλες τις συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.

«Είναι και αυτό ένα μέτρο κατά των ελληνοποιήσεων, ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί πλέον στο σύνολο της ζωικής παραγωγής, ώστε φθάνοντας και στο χασάπη, στον κρεοπώλη, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις» είπε ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Μαρίας Αντωνίου για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων.

Πύλες εισόδου

Ο υπουργός αναγνώρισε πως η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εφικτή, ενημέρωσε όμως ότι υπάρχει συνεργασία με άλλα υπουργεία ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε σημεία εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σε πέντε πύλες εισόδου στη χώρα συστήματα σκαναρίσματος όλων των φορτωτικών εγγράφων-τιμολογίων.

Ταυτόχρονα θα σκανάρεται όλη η πρώτη ύλη που εισάγεται στη χώρα και αφορά τον αγροτικό χώρο.

Ακόμα, το υπουργείο σχεδιάζει να ορίσει συγκεκριμένες πύλες εισόδου για συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να μην είναι δυνατό να εισάγονται στη χώρα από άλλες πύλες. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην πατάτα από την Αίγυπτο η οποία θα εισάγεται στον Πειραιά. Δεν θα εισάγεται από άλλες περιοχές και στη διαδρομή της, για παράδειγμα, από την Ηλεία μέχρι να έρθει στον Πειραιά, να αλλάζει χώρα προέλευσης.

Το ζήτημα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» έθεσε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου η οποία αναφέρθηκε στην Καστοριά, μια περιοχή που ενώ οι αγρότες με κόπο και θυσίες έχουν πιστοποιήσει προϊόντα όπως είναι τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς, ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, τα οποία προστατεύονται από τις κοινοτικές νομοθεσίες, πλήττονται από το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων».

Είπε ακόμη ότι και ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, περιορίζονται κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα και οι επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι στους υπαίθριους και σε άλλους χώρους, παράγκες και αποθήκες,.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα