Αποζημίωση για τον πνιγμό 27χρονου στην Κουρούτα

Αποζημίωση σε συγγενείς 27χρονου που έχασε την ζωή του από πνιγμό στην παραλία της Κουρούτας, καλείται να καταβάλλει ο δήμος Ήλιδας βάσει σχετικής απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου 2000 και ο δήμος Ήλιδας, βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου, καλείται να καταβάλλει την σχετική αποζημίωση μετά την αγωγή που κατέθεσαν ο πατέρας και η αδελφή του 27χρονου, καθώς δεν είχε μεριμνήσει να υπάρχει ναυαγοσώστης στο σημείο.

Το συμβάν

Ο 27χρονος είχε πάει στην παραλία της Κουρούτας το απόγευμα της 16ης Ιουλίου του 2000 μαζί με δύο φίλους του και δέκα λεπτά αφότου είχε βουτήξει στην θάλασσα άρχισε να καλεί σε βοήθεια.

Ο νεαρός, όπως αναφέρεται και στην σχετική δικογραφία, βρισκόταν σε σημείο που ήταν βαθιά τα νερά, ενώ η θάλασσα είχε κύματα και ρεύματα. Οι φίλοι του, που κολυμπούσαν κοντά του, έτρεξαν να τον βοηθήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν και άρχισαν και αυτοί να καλούν σε βοήθεια, οπότε την προσπάθεια συνέδραμαν και άλλοι λουόμενοι. Όταν κατάφεραν να μεταφέρουν τον 27χρονο στην παραλία, στο σημείο έσπευσαν γιατροί που ήταν λουόμενοι και του παράσχεσαν τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και εν συνεχεία η ιατροδικαστική εξέταση απέδωσε τον θάνατο σε πνιγμό.

Ο πατέρας και η αδελφή του 27χρονου προχώρησαν στην κατάθεση αγωγής κατά του τότε Δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Δήμος Ήλιδας, ως καθολικού διαδόχου του ΝΠΔΔ με την επωνυμία δήμος Αμαλιάδας, του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Αμαλιάδας, ως καθολικού διαδόχου του ΝΠΙΔ με την επωνυμία Αναπτυξιακή Επιχείρηση δήμου Αμαλιάδας και κατά του Αβραάμ Μπούρα, υπό την ιδιότητα τότε του προέδρου του ΝΠΙΔ, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Για την έλλειψη ναυαγοσώστη

Το Δικαστήριο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία, απέρριψε την αγωγή για τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, τον πρώην πρόεδρο του ΝΠΙΔ Αβραάμ Μπούρα και την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων, ωστόσο την έκανε αποδεκτή για τον δήμο Ήλιδας καθώς έκρινε ότι η έλλειψη πρόσληψης και τοποθέτησης ναυαγοσώστη στην επίμαχη παραλία συνιστά παράνομη παράλειψη του δήμου, η οποία συνδέεται με τον πνιγμό του 27χρονου.

Κατά συνέπεια, ο δήμος Ήλιδας καλείται να καταβάλει ως αποζημίωση στον πατέρα του 27χρονου το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ και στην αδελφή του 27χρονου το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

Δικηγόρος του πατέρα και της αδελφής του θανόντος ήταν ο δικηγόρος της Αμαλιάδας κ. Σάκης Κότσιφας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση ανέφερε στην ‘Π’: «Μετά από μία αντιδικία διαρκείας με τον δήμο Ήλιδας, η Δικαιοσύνη με την απόφασή της δικαίωσε την οικογένεια του θύματος και δικαίως έκρινε ότι η παράλειψη του δήμου Ήλιδας να μην έχει ναυαγοσώστη στην συγκεκριμένη παραλία ήταν καθοριστικής σημασίας για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Ο μήνυμα της απόφασης προς τους ασκούντες εξουσίας, είναι ότι πρέπει η άσκηση των δικαιωμάτων και των προνομίων τους να συμπορεύεται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του δήμου προς τους πολίτες. Οι ισχυρισμοί της οικογένειας του θανόντος εκρίθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο ως βάσιμοι και για τον λόγο αυτό υποχρεώνει τον δήμο να αποζημιώσει την οικογένεια».