Αγροτικά

Αποζημιώσεις από τρεις πηγές στους αγρότες λόγω χιονιά

Ακούστε το άρθρο

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Στις περιπτώσεις που καλύπτονται από ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ θα γίνουν όλες οι διαδικασίες όσο γρηγορότερα μπορούμε –γιατί πρέπει να επισκεφτούμε όλες αυτές τις μονάδες. Δεν υπάρχουν ζημιές μόνο στη ζωική παραγωγή, αλλά και στη φυτική παραγωγή, υπάρχουν ιδιαίτερα δενδρώδεις καλλιέργειες, που έχουν καταστραφεί» ανέφερε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν, να τους καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητες μέσω των γνωστών ΠΣΕΑ, τα οποία βεβαίως προϋποθέτουν έναν φάκελο να συνταχθεί, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν -γιατί τα χρήματα θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό- πιστεύω ότι κι εκεί οι διαδικασίες θα ‘ναι γρήγορες, αλλά κι εκεί πάλι, όμως, δε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 15 εκατ. τον χρόνο συνολικά για την κάλυψη τέτοιων δαπανών».

Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το καινούριο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, από ένα συγκεκριμένο μέτρο, να καλύψουμε ζημιές –κυρίως αποκατάστασης, να επαναφέρουμε τον πάγιο εξοπλισμό στην προηγούμενη κατάσταση, όμως όλο αυτό προϋποθέτει μία κινητικότητα, την οποία θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό να την υπηρετήσουμε».

Όλη η επικαιρότητα