Τεχνολογία

Apple: Αλλάζει τον τρόπο ελέγχου του λειτουργικού συστήματος

Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία προσπαθεί να συντηρήσει την καλή της φήμη για ομαλή ενσωμάτωση νέου λογισμικού στις συσκευές της

Η Apple Inc. αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τεστάρει το λογισμικό της, μετά από πληθώρα σφαλμάτων που έπληξαν τα λειτουργικά της συστήματα στα iPhones και iPads της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες των αλλαγών.

Ο επικεφαλής στο τμήμα λογισμικού της Apple, Κρεγκ Φεντερίγκι, καθώς και οι βοηθοί του, συμπεριλαμβανομένης της Στέισι Λίσικ, ανακοίνωσαν τις αλλαγές σε μια εσωτερική συνάντηση με τους προγραμματιστές της εταιρείας.

Η νέα προσέγγιση απαιτεί οι ομάδες ανάπτυξης εφαρμογών της Apple να διασφαλίζουν ότι οι δοκιμαστικές εκδόσεις των μελλοντικών ενημερώσεων λογισμικού, κρατούν απενεργοποιημένα από πριν όσα αρχεία δεν έχουν τελειοποιηθεί ή είναι «buggy» (δηλαδή έχουν σφάλματα). Οι δοκιμαστές της εταιρείας θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν -αν το επιλέξουν- αυτές τις λειτουργίες, μέσα από μια νέα εσωτερική διαδικασία κι ενός καινούργιου μενού ρυθμίσεων που ονομάζεται «Σημαίες» (Flags) με αποτέλεσμα να μπορούν να απομονώσουν την επίδραση κάθε ξεχωριστής προσθήκης, στο όλο σύστημα.

Όταν το iOS 13 της εταιρείας κυκλοφόρησε παράλληλα με το iPhone 11 τον Σεπτέμβριο, οι χρήστες του iPhone -όπως και οι προγραμματιστές εφαρμογών- βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολυάριθμες δυσλειτουργίες στο λογισμικό. Οι εφαρμογές «κράσαραν» ή ξεκινούσαν πάρα πολύ αργά. Το σήμα ήταν ασταθές. Υπήρχαν σφάλματα στο χειρισμό εκ μέρους των χρηστών σε σειρά λειτουργιών όπως τα μηνύματα, η αναζήτηση κλπ, αλλά και προβλήματα φόρτωσης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ορισμένες νέες λειτουργίες, όπως η διανομή (sharing) φακέλων με αρχεία στο iCloud, η μουσική κλπ καθυστερούσαν ή δεν εμφανίζονταν. Όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί μια από τις προβληματικές ενημερώσεις λογισμικού στην ιστορία της Apple.

«Το iOS 13 συνεχίζει να γκρεμίζει το ηθικό μου» σημείωσε στο twitter ο Μάρκο Αρμέντ, από τους πιο γνωστούς προγραμματιστές. «Παρομοίως» απάντησε ο Τζέισον Μαρ, συνδημιουργός της εφαρμογής για παντοπωλεία AnyList. «Η Apple έδειξε πραγματική έλλειψη σεβασμού τόσο προς τους προγραμματιστές, όσο και προς τους πελάτες της με το iOS 13».

Τα προβλήματα αυτά αποδεικνύουν πόσο πολύπλοκα έχουν γίνει τα iPhones και πόσο εύκολο είναι ο χρήστης να απογοητευθεί από μια εταιρεία, που είναι γνωστή στην αγορά για την ομαλή ενσωμάτωση νέου υλικού και λογισμικού στις συσκευές της. Οι ετήσιες ενημερώσεις λογισμικού που προγραμματίστηκαν να λανσαριστούν μαζί με τις νέες συσκευές iPhone είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την Apple να προσθέσει νέες δυνατότητες στις συσκευές της και να αποτρέψει τους χρήστες από μια στροφή προς συσκευές Android. Τα ανανεωμένα λειτουργικά συστήματα δίνουν επίσης στους προγραμματιστές περισσότερα εργαλεία για τη δημιουργία εφαρμογών, παράγοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερα έσοδα για την Apple, μέσω του AppStore της εταιρείας.

Η εκπρόσωπος της Apple, Τρούντι Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

via

Όλη η επικαιρότητα