Αρθρογραφία

«Απροστάτευτοι οι εξαγωγείς της Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

«Πάνω από 100.000 τόνοι καρπουζιού στην Ηλεία μένουν αδιάθετοι, κάτι που συνεπάγεται απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον δέκα εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει έως και τα τριάντα. Παρότι η τιμή πώλησης του προϊόντος παραμένει η ίδια, οι εξαγωγείς επιβαρύνονται με δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς, το οποίο διαρκώς αυξάνεται. Η απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης, η επιβολή του επίναυλου που επιβαρύνει από 165 έως 380 ευρώ κάθε φορτηγό και τα μειωμένα δρομολόγια καραβιών προς Ιταλία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των Ηλείων εξαγωγέων. Η κατάσταση επιβαρύνεται και από τον μικρό αριθμό μεταφορικών στην περιοχή, διότι τα φορτηγά δεν εισάγουν τις ποσότητες που εξάγουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να μένουν παρκαρισμένα στα λιμάνια μέχρι να κλείσουν κάποια δουλειά, είτε να επιστρέφουν άδεια, καθιστώντας μη προσοδοφόρα την εξαγωγή. Σε άλλες χώρες με παρόμοιο ή και το ίδιο πρόβλημα, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, το κράτος μεριμνά με σειρά μέτρων (φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, κ.ά.) και συγκρατεί τις τιμές στα μεταφορικά για να μη μετακυλίεται το κόστος εξ ολοκλήρου στον παραγωγό. Αν δεν γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα, η ηλειακή οικονομία θα “γονατίσει”, διότι θα φύγουν από το νομό μας και οι λίγες εξαγωγικές εταιρείες που έχουν μείνει, με συνέπεια να μείνουν απούλητα τα ηλειακά προϊόντα.

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στο ελαιόλαδο και στο γάλα. Υπάρχουν εταιρείες που εισάγουν παράτυπα ποσότητες και από τα δύο προϊόντα, “βαφτίζοντάς” τα ελληνικά. Το κράτος θα πρέπει να κάνει ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους για να εξαλείψει το φαινόμενο, ειδάλλως η τιμή του ελαιολάδου θα κατρακυλήσει ακόμα και στα 2,5 ευρώ. Οι ελαιοπαραγωγοί που κράτησαν εμπόρευμα με την προσδοκία της καλύτερης τιμής για τους επόμενους μήνες, ζημιώνονται βάναυσα εξαιτίας της αθέμιτης πρακτικής επιτήδειων που δρουν ανεξέλεγκτα. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να μείνουν άλλο απροστάτευτοι».

Ελ. Βαρουξής,

Επιμελητηριακός σύμβουλος Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα