Αρθρογραφία

Απρόβλεπτος συνιδιοκτήτης…!  

Ακούστε το άρθρο

«Η περίπτωση της Ηλείας, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, με το Δημόσιο να δηλώνει εκτάσεις που το Κτηματολόγιο καταγράφει στους ιδιώτες!..»

Η περίπτωση της Ηλείας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική όλων στα νέα δεδομένα και τα… ευτράπελα του Κτηματολογίου. Εκεί όπου ξαφνικά διαπιστώνεται ο… απρόσκλητος συνιδιοκτήτης: Που δεν είναι άλλος από το ίδιο το Κράτος και πιο συγκεκριμένα το Δασαρχείο…

Στο σύνολο των περίπου 600.000 προεκτιμώμενων δικαιωμάτων στην περιοχή μας μέχρι σήμερα κατά προσέγγιση οι 130.000 έχουν υποβληθεί από την ανωτέρω υπηρεσία και όχι από ιδιώτες. Την ίδια ώρα, και ενώ η προθεσμία «τρέχει» και η παράταση λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι έχει υποβληθεί μόλις το 27% των δικαιωμάτων αν και στα γραφειοκρατικά στοιχεία εμφανίζεται στο ποσοστό του 40%.

Με βάση τα προαναφερόμενα είναι κάπως δύσκολο να ολοκληρωθεί σύντομα και ομαλά η διαδικασία θέτοντας επί της ουσίας εκτός χρονοδιαγράμματος όλα όσα είχαν προβλεφθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Δημόσιο εμφανίζεται συχνά – πυκνά με διεκδικήσεις οι οποίες συμπίπτουν με εκτάσεις που δηλώνουν από την πλευρά τους οι πολίτες. Είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας που τώρα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από το… ίδιο το Δημόσιο και τις λειτουργίες της Πολιτείας.

Παρατηρούνται επίσης δυσκολίες που οφείλονται σε εσφαλμένο γεωεντοπισμό ακινήτων. Τούτο συμβαίνει γιατί διαπιστώνονται αστοχίες της θέασης των ορθοφωτοχαρτών με αποκλίσεις αρκετών μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η μια ιδιοκτησία «πατάει» επάνω στην άλλη και άντε μετά να βγάλεις άκρη…

Αν πράγματι ισχύει αυτό που υποστηρίζουν οι ανάδοχοι των υπό κτηματογράφηση περιοχών όπως στον Νομό μας, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε άγνωστο αριθμό διπλοδηλωμένων ακινήτων που αυτομάτως θα προκαλέσει πληθώρα ενστάσεων και διαμαρτυριών και θα επιφέρει πολλαπλή δουλειά για τις Επιτροπές οι οποίες δεν φημίζονται ως προς την ταχύτητά τους στην εξέταση των υποθέσεων. Το είδαμε περίτρανα άλλωστε και στον τομέα κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Στο μεταξύ ετοιμάζονται και τα πρόστιμα η ενεργοποίηση των οποίων «τοποθετείται» στις αρχές της επόμενης χρονιάς αλλά με δεδομένο το μεγάλο φάσμα εκκρεμμοτήτων είναι σίγουρο ότι θα περιπλέξει τα πράγματα…

Εντύπωση αφήνει εξ’ άλλου και το γεγονός του μικρού ενδιαφέροντος για την κτηματογράφηση των περιουσιών τους από τους πολίτες. Η προσέλευση ιδιοκτητών τις τελευταίες μέρες του εναπομείναντος χρονικού διαστήματος ενδέχεται να δημιουργήσει και νέα προβλήματα ενώ το αίτημα για νέες παρατάσεις δεν φαίνεται να γίνεται επί του παρόντος αποδεκτό.

Αναμένονται εκ του παραλλήλου και αντιδράσεις των αναδόχων – μελετητών οι οποίοι άρχισαν να γκρινιάζουν για τις καθυστερήσεις και να τονίζουν ότι ο… λογαριασμός δεν βγαίνει, ειδικά εκεί που η συμμετοχή εξακολουθεί να είναι μικρή. Η αμοιβή τους αποτελεί τμήμα του τέλους κτηματογράφησης και αυτό επηρεάζει το ποσοστό που έχουν λαμβάνειν. Άρα το ταμείο είναι… μείον αν και εφόσον δεν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Όλη η επικαιρότητα