Ηλεία Πολιτισμός

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Κλειστό ακόμα…

Ακούστε το άρθρο

*Οι δυο αρχαιοφύλακες που προσλήφθηκαν δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες φύλαξης

Κλειστό εξακολουθεί να παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, το οποίο ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του. Αν και από την Δευτέρα ξεκίνησε να εργάζεται και το εποχικό προσωπικό που προσελήφθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ωστόσο, το Μουσείο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μετά τη λήξη των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού, που είχε προσληφθεί στις αρχές της Άνοιξης για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων της Ηλείας με διευρυμένο ωράριο, το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων της Ηλείας.  Κι αυτό γιατί, κάθε χρόνο, ο αριθμός τους μειώνεται λόγω των αφυπηρετήσεων και της μη πλήρωσης των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Το Υπουργείο γνώριζε

Το Υπουργείο Πολιτισμού, αν και γνώριζε το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (σ.σ και όχι μόνο), ωστόσο, ενέκρινε μόλις δυο θέσεις αρχαιφυλάκων, «σφραγίζοντας» έτσι την αναστολή λειτουργίας του. Εντύπωση δε προκαλεί η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στο Υπουργείο ο Βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, που ζήτησε μικρότερο από τον απαιτούμενο αριθμό. Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν, στο αίτημα της ΕΦΑ Ηλείας να ζητείται μεγαλύτερος (σ.σ σχεδόν διπλάσιος) αριθμός εποχικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους ευθύνης της. Βέβαια, το Υπουργείο ενέκρινε συνολικά 15 θέσεις – όσες και τα προηγούμενα χρόνια – χωρίς δηλαδή να έχει λάβει υπόψη του τον αριθμό των αφυπηρετήσεων.

Κλειστό ακόμα

Έτσι, το Μουσείο του Πύργου εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και έτσι θα παραμείνει αν δεν προσληφθούν τουλάχιστον 4 ή 5 φύλακες ακόμα, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό (6-7 άτομα) που θα επιτρέψει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία (σ.σ οριακά και πάλι) του Μουσείου, το οποίο, στο οργανόγραμμά του προβλέπει 14 (ή 15) θέσεις εργαζομένων.

Όλη η επικαιρότητα