Ηλεία Πολιτισμός

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: «Κλειστόν»…μέχρι νεοτέρας

Ακούστε το άρθρο

Κλειστό βρήκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου όσοι επιχείρησαν να το επισκεφθούν χθες το πρωί. Και έτσι θα παραμείνει μέχρι – τουλάχιστον – την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης εποχικού φυλακτικού προσωπικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, αν και γνώριζε ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, ενέκρινε μικρότερο αριθμό προσωπικού, με αποτέλεσμα, ακόμα και τότε, να είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει το Μουσείο.

Μετά τη λήξη των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού, που είχε προσληφθεί στις αρχές της Άνοιξης για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων της Ηλείας με διευρυμένο ωράριο, το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων της Ηλείας.  Κι αυτό γιατί, κάθε χρόνο, ο αριθμός τους μειώνεται λόγω των αφυπηρετήσεων και της μη πλήρωσης των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. «Το πρόβλημα στην Ηλεία – και σε όλη την Ελλάδα δηλαδή – είναι έντονο γιατί έχουμε έξι μουσεία και δεν έχει προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, ενώ συνταξιοδοτούνται συνεχώς εργαζόμενοι. Και φέτος, έφυγαν αρκετοί συνάδελφοί», εξηγεί στην εφημ. «Πατρίς» η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ Ερωφίλλη – Ίρις Κόλλια.

Οι θησαυροί του
Αρχ. Μουσείου Πύργου

Αν και – είναι γεγονός ότι – η επισκεψιμότητα στο Μουσείο του Πύργου, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι μειωμένη, ωστόσο, θα ήταν άδικο για τους – έστω λίγους – επισκέπτες που θα θελήσουν να το επισκεφθούν, να το βρουν κλειστό. Κι αυτό γιατί, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, αποτελεί ένα από τα  σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Η ανέγερσή του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890) και αποδίδεται, με κάποιες επιφυλάξεις, στον ταλαντούχο γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ.

Στους χώρους του, από τον Αύγουστο του 2006 – οπότε και εγκαινιάστηκε και αποδόθηκε στο κοινό –  εκτίθενται οι θησαυροί της ηλειακής γης. Περίπου 1.700 ποικίλα ευρήματα των ανασκαφών αλλά και παραδόσεων με προέλευση από όλη την επικράτεια της Ηλείας, από την περιοχή της Βουπρασίας στα βόρεια ως την Τριφυλλία και από την ορεινή Ηλεία σε θέσεις που γειτνιάζουν με την Αρκαδία και την Αχαΐα στα ανατολικά ως τα παράλιά της (σ.σ πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπ. Πολιτισμού).

Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε

Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Μουσείου, έρχεται λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των Ιωάννη και Διονυσίου Τσολάκου με θέμα «Το περιβάλλον εκπέμπει SOS», που ουσιαστικά «εγκαινίασε» και την λειτουργία της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου (σ.σ ημιυπόγειο της νότιας πτέρυγας, επί της οδού Πετραλιά), η χρήση της οποίας έχει παραχωρηθεί από τον περασμένο Ιανουάριου στον Δήμο Πύργου. Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Νίκος Λαϊνόπουλος, εξήγησε πως «…η λειτουργία του Μουσείων – όπως και όλων των Μουσείων και Αρχ. Χώρων της Ελλάδας, είναι  καθαρά του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς, ως Οργανισμός Πολιτισμού, δεν είχαμε κάποια σχετική ενημέρωση για τον κίνδυνο προσωρινής αναστολής λειτουργίας του. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πρόσληψης του εποχικού προσωπικού και αν και τότε δεν καλυφθούν οι ανάγκες – πράγμα που φαίνεται πολύ πιθανό – τότε μπορούμε κι εμείς να συνδράμουμε στο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και να βοηθήσουμε για την πιο αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Μουσείου».

Όλη η επικαιρότητα