Αποδράσεις Λακωνία

Αρεόπολη: Ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία

Ακούστε το άρθρο

Είναι από τους προορισμούς εκείνους που δεν γνωρίζουν εποχή. Διαθέτει μία μοναδική γοητεία, που μαγεύει τον επισκέπτη όποτε και αν την επισκεφτεί. Ο λόγος για την Αρεόπολη, στη λακωνική Μάνη, που η επίσκεψή της σε αυτήν είναι συνάμα κι ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ένδοξη ιστορία της.

Η Αρεόπολη, ο χαρακτηρισμένος αυτός διατηρητέος οικισμός, βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη και είναι χτισμένη πάνω από το φυσικό λιμάνι της, το Λιμένι. Είναι ακόμη, η πατρίδα των Μαρομιχαλαίων, διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάνης, ενώ μέχρι το 1836 ονομαζόταν Τσίμοβα.

Επιβλητικά πυργόσπιτα που στέκουν αγέρωχα, σαν να επιθεωρούν το πέρασμα των ανθρώπων, των χρόνων και των εποχών, θυμίζουν κάθε στιγμή την ιστορική συνέχεια του τόπου. Πλακόστρωτα σοκάκια, εκκλησίες πολλών ετών, πετρόχτιστα σπίτια συμπληρώνουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό της Αρεόπολης.

Η καρδιά του χωριού χτυπά στη μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και γύρω της καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ είναι έτοιμα να ξεκουράσουν τον επισκέπτη.

Η Αρεόπολη αποτελεί αυτόνομο προορισμό αλλά και πολύ καλή «αφετηρία» για γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή, με την «αυστηρή» χερσόνησο της Μάνης και τους χαρακτηριστικούς οικισμούς της. Επίσης, είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που τους χειμερινούς μήνες αποζητούν την ηρεμία, αφού το μέρος προσφέρει πραγματικά ήσυχες στιγμές.

via

Όλη η επικαιρότητα