Μπάσκετ

Αργεντινή – Ισπανία 75-95: Στην κορυφή του κόσμου η απόλυτη ομάδα

Ακούστε το άρθρο

Μια καταπληκτική Ισπανία, μια υπέροχη ομάδα, μια πραγματική παρέα, διέλυσε την Αργεντινή (95-75) στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας και αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια κόσμου.

Οτι κι αν πει κανείς γι’ αυτή την ομάδα, ό,τι κι αν γράψει, θα είναι λίγο. Ελάχιστο μπροστά σε αυτά που έχει καταφέρει η Ισπανία την τελευταία δεκαπενταετία και κυρίως μπροστά σε αυτά που όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να καταφέρνει και στο μέλλον. Η σπουδαία ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο επικράτησε δια περιπάτου της Αργεντινής (95-75) στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και δίκαια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, με τον Μαρκ Γκασόλ, τον Ρίκι Ρούμπιο, τον Ρούντι Φερνάντεθ και τον Σέρχιο Γιουλ να αποδεικνύουν πως δεν έχουν τελειώσει, πως τα πόδια τους βαστούν ακόμη και η καρδούλα τους το λέει.

Την παραμονή του τελικού ο Σέρτζιο Ερνάντεζ έλεγε ότι η Ισπανία δεν θα προσπαθήσει να τρέξει, αλλά θα “χτυπήσει” την Αργεντινή στο μισό παιχνίδι. Από την θεωρία στην πράξη, η απόσταση αποδείχθηκε μηδαμινή. Οι συνεργασίες των Ισπανών, οι αποστάσεις στην επίθεση, η κυκλοφορία της μπάλας, οι καταπληκτική άμυνα στους Φακούντο Καμπάσο – Λουίς Σκόλα, το αποτελεσματικό ροτέισον, το γεγονός ότι ήταν όλοι συγκεντωμένοι, όλοι πειθαρχημένοι, έδωσαν ακόμη έναν σπουδαίο τίτλο στους Ίβηρες που συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα προσανατολισμού και φιλοσοφίας νικητή.

Ο πολύπειρος κόουτς των Ισπανών εξήγησε επτά ώρες πριν από το τζάμπολ ότι και οι δύο φιναλίστ έκαναν υπέρβαση φτάνοντας στον αγώνα του τροπαίου, ωστόσο η συνολική εικόνα των Ισπανών στο τουρνουά της Κίνας έδειξε πως αυτή ήταν τελικά η καλύτερη παρέα της διοργάνωσης. Η Αργεντινή δεν βρήκε χώρους στο σετ παιχνίδι, ο Σκόλα έμοιαζε με τον… Γιάννη Αντετοκούνμπο που έτρωγε ξύλο από δύο και τρεις παίκτες και στο τέλος της βραδιάς η Ισπανία κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της.

O MVP

Ουδείς ξεχώρισε πραγματικά από τους συμπαίκτες του. Ο Ρίκι Ρούμπιο είχε μεν 20 ποντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ, είχε όμως και 6 λάθη, ακόμη κι έτσι ίσως να ξεχώρισε λίγο καθώς λειτούργησε καλά και ως σκόρερ χωρίς να πάρει πολλές προσπάθειες όπως στον ημιτελικό με την Αυστραλία. Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Γιουλ, Μαρκ Γκασόλ, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Γουίλι Ερνανγκόμεθ, όλοι έβαλαν από ένα λιθαράκι γι’ αυτή την άνετη νίκη και το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιλέξει κάποιος ξεκάθαρο MVP, δείχνει πόσο σπουδαία, πόσο πραγματική ομάδα είναι αυτή η Ισπανία.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Ήταν πολλά τα πέντε λάθη των Αργεντινών στο πρώτο δεκάλεπτο, με τους Ισπανούς να τα εκμεταλλεύονται, να έχουν επτά περισσότερα σουτ και προβάδισμα εννέα πόντων. Στο ημίχρονο οι παίκτες του Ερνάντεζ μετρούσαν 11 ριμπάουντ λιγότερα, 11 σουτ λιγότερα και το -12 μάλλον τους κολάκευε με τον Σκόνα να είναι άποντος (!) και τον Καμπάσο να έχει 1/7 προσπάθειες. Τι άλλο να σχολιάσει ή να αναλύσει κάποιος… Το ματς κρίθηκε από πολύ νωρίς και οι 95 ποντοι των Ισπανών λένε πολλά για την ποιότητά τους, αλλά και για την αφοσίωσή τους στο πλάνο του προπονητικού team. Χλιαροί πανηγυρισμοί στο φινάλε, τόσο εύκολη ήταν η αποστολή τους. Ούτως ή άλλως το σημαντικό για εκείνους δεν είναι μία διοργάνωση ή ένα καλοκαίρι, αλλά να μείνουν στην κορυφή για πολλά χρόνια, να δουλεύουν με συνέπεια και να έχουν συνέχεια. Θα την έχουν.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ρούμπιο, Φερνάντεθ, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Οριόλα, Γκασόλ ήταν η αρχική πεντάδα της Ισπανίας, Καμπάσο, Γκαρίνο, Μπρουσίνο, Σκόλα και Ντελία εκείνη της Αργεντινής. Οι Ίβηρες μπήκαν στο ματς με ένα γρήγορο 0-7, πήγαν γρήγορα στο +10 (2-12) με γκολ φάουλ του Χουάντσο, για να έρθει ένα ξέσπασμα των παικτών του Ερνάντεζ που μάζεψαν πολύ γρήγορα τη διαφορά (13-14) και ενθουσίασαν το κοινό τους συνδυάζοντας θέαμα και ουσία. Η αντίδραση των Ισπανών ήταν εντυπωσιακή, καθώς το σερί απαντήθηκε με ένα δικό τους 0-7 για το 13-21 μετά από τις πρώτες αλλαγές των δύο προπονητών και στο τέλος της περιόδου τα πέντε λάθη των Αργεντινών μαζί με τις επτά λιγότερες επιθέσεις τους, έκαναν τη διαφορά εναντίον τους.

Οι παίκτες του Σκαριόλο κράτησαν τον έλεγχο με οκτώ επιθετικά ριμπάουντ έως το 12′, ο Φερνάντεθ έβαλε τρίποντο για το 14-26, ο Σκόλα έμενε στο μηδέν και όλα έμοιαζαν γκρίζα για την παρέα του που βρέθηκε στο -17 (14-31) μετά από νέο μακρινό σουτ του Ρούντι. Ο Ερνάντεζ έδειχνε απογοητευμένος, ο Λαπροβίτολα έδωσε λύσεις στο σκορ και η ομάδα του μάζεψε τη διαφορά στους οκτώ (27-35), ωστόσο δεν κατάφερε πολλά. Η κίνηση των Ισπανών χωρίς τη μπάλα, η κυκλοφορία της στην επίθεση, τα καλά τελειώματα, η ψυχραιμία τους ήταν στον υπερθετικό βαθμό και το 31-43 της ανάπαυλας τους έδινε τεράστιο προβάδισμα νίκης.

Όσο κι αν οι Αργεντίνοι ήθελαν να μπουν δυνατά στο δεύτερο μέρος για να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους, τόσο καλύτερη ήταν η Ισπανία που με τρομερή κυκλοφορία έβρισκε τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας για το 33-55 στο 24′. Οι συνεργασίες των Ρούμπιο – Γκασόλ ήταν απολαυστικές, οι πρώτοι πόντοι του Σκόλα ήρθαν στο 27′ και όλα έδειχναν να έχουν κριθεί από νωρίς. Ο Ερνάντεζ δεν ήθελε να δει τους παίκτες του να τα παρατούν και τους πίεσε όσο μπορούσε, το 47-66 δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας ειδικά από τη στιγμή που οι Ισπανοί έπαιζαν σπουδαίο μπάσκετ με συνέπεια και με εκπληκτική συγκέντρωση.

Οι +20 διαφορές χάθηκαν στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, η Αργεντινή μείωσε δύο φορές στους 12, ωστόσο ένα καλάθι του Ρούμπιο και ένα γκολ-φάουλ του Γιουλ (58-73) δεν μας επέτρεψαν να δούμε ένα πιο ενδιαφέρον φινάλε στην αναμέτρηση. Οι Ισπανοί έμειναν με άνεση πάνω από τους δέκα πόντους, ο Ντεκ έκανε συγκινητική προσπάθεια για να τους δυσκολέψει, να τους πιέσει, να τους αγχώσει, αυτό ήταν όμως ακατόρθωτο και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα δίκαιο, όσο δίκαιη ήταν και η διαφορά.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Γέμισε η Κάντιλακ Αρίνα των 19.000 θεατών, για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν είχε γεμίσει στους ημιτελικούς και τον μικρό τελικό, όμως το ματς του τροπαίου ήταν μια διαφορετική υπόθεση για τους Κινέζους φίλους του μπάσκετ. Ξανά στο γήπεδο ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Τόνι Πάρκερ, ο Κρις Μπος, μαζί με τον Κομισάριο του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ παρακολούθησε τον αγώνα ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαράνιο, Ρόσο, Άντερσον.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-23, 31-43, 47-66, 75-95.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Ερνάντεζ): Μπρουσίνο 8 (2/2 τρίποντα), Καφάρο, Καμπάσο 11 (1/6 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 6/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 4 κλεψίματα), Ντεκ 24 (9/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/6 βολές), Ντέλια 2, Φιέλερουπ, Γκαλίτσι, Γκαρίνο, Λαπροβίτολα 17 (2/7 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 7/8 βολές), Ρεντίβο 3 (1), Σκόλα 8 (1/5 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 6/6 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη, 1 κλέψιμο), Βιλντόζα 2 (0/3 τρίποντα, 2/2 βολές).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Μπεϊράν, Κλαβέρ 2, Κολόμ, Ρούντι 11 (2/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Γκασόλ 14 (1/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 9/12 βολές, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 τάπες), Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 11 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Γουίλι Ερνανγκόμεθ 11 (4/6 δίποντα, 3/4 βολές), Γιουλ 15 (6/10 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 3/3 βολές), Οριόλα 6 (7 ριμπάουντ), Ραμπασέδα, Ρίμπας 5 (1), Ρούμπιο 20 (5/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/7 βολές, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 6 λάθη).

Ομαδικά στατιστικά – Αργεντινή: 15/34 δίποντα, 7/27 τρίποντα, 24/28 βολές, 27 ριμπάουντ (22+5), 15 ασίστ, 14 λάθη, 11 κλεψίματα, 1 τάπα.

Ομαδικά στατιστικά – Ισπανία: 25/45 δίποντα, 6/20 τρίποντα, 27/33 βολές, 47 ριμπάουντ (34+13), 20 ασίστ, 14 λάθη, 9 κλεψίματα, 8 τάπες.

sport24.gr

Όλη η επικαιρότητα